Shkurt.ch

Zvicër: Si të përfitoni zbritje në tatimet

Në këtë udhëzues, ne shpjegojmë zbritjet e ndryshme tatimore zvicerane për të ndihmuar në zvogëlimin e barrës tuaj tatimore si një shtetas që jeton në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

Një nga fjalët më të tmerrshme të fjalorit anglez – taksa – ka bërë që shumë njerëz të shkulin flokët dhe të qajnë. Tani, ne ju ofrojmë disa këshilla të dobishme se si t’i qaseni taksave tuaja në Zvicër me mençuri.

Qoftë TVSH-ja në makinën tuaj, në blerjet më të vogla si rroba, apo edhe mbeturinat e shtëpisë tuaj, ju jeni në kontroll të shpenzimeve tuaja. Zbuloni se si të mbani një sy  ngushtë në taksat tuaja zvicerane dhe të kërkoni sa më shumë para në kthimin tuaj të taksave, përcjell albinfo.ch.

Zvicra: Një vend tërheqës për taksat

Barra tatimore në Zvicër është më e ulta në Evropë me një TVSH prej 7.7%. Taksat zvicerane të të ardhurave janë gjithashtu shumë të favorshme krahasuar me shtetet e tjera evropiane. Eksploruesit që punojnë në Zvicër marrin kompensime për zbritje të caktuara.

Për shembull, në Gjenevë, emigrantët mund të marrin një pagesë pa taksa deri në 10% të pagës bazë për të mbuluar shpenzimet e strehimit dhe zhvendosjes. Gjithashtu janë të mundshme edhe zbritjet specifike për shkollimin e të miturve. 

Në Zvicër, të gjitha llojet e të ardhurave janë grumbulluar dhe taksuar së bashku, si të ardhurat nga burri dhe gruaja. Qeveria federale bën një taksë të drejtpërdrejtë zvicerane mbi të ardhurat, ndërsa kantonet i marrin taksat mbi të ardhurat dhe kapitalin, përcjell albinfo.ch.

Rregullat tatimore ndryshojnë midis kantoneve të ndryshme. Për ata që jetojnë në Zvicër për më pak se 183 ditë në vit, mund të kërkohet përjashtimi nga tatimi. Përveç kësaj, kur jepet leje pune e kufizuar prej 90-120 ditësh, tatimi është i kufizuar.

Zbritjet tatimore zvicerane për transportin

Vendasit në Zvicër shpesh kanë një veturë për muajt e dimrit dhe një tjetër për verën. Ndryshe nga vendet e tjera evropiane, në Zvicër ju merrni një targë për dy makina, me një kosto prej 135 franga, me kusht që të përdorni një makinë në të njëjtën kohë.

Në këtë mënyrë, ju paguani taksa rrugore vetëm një herë, në makinën me kapacitet më të lartë të motorit. Gjithashtu, kur është e mundur, blini makinën tuaj në vendin tuaj të banimit dhe më vonë importoni atë në Zvicër. Në këtë mënyrë ju paguani vetëm diferencën në normat tatimore në vendin tuaj të banimit dhe në Zvicër.

Sa për udhëtimet përmes transportit publik, zgjedhni kartën halbtax (gjysmë çmimi). Për vetëm 185 franga në vit, karta halbtax ju kursen 50% në shpenzimet e udhëtimit të trenit, përcjell albinfo.ch.

Zbritje tatimore në Zvicër për shpenzimet personale

Shumica e zvogëlimit të taksave zvicerane kanë të bëjnë me të ardhurat, zhvendosjen dhe transportimin.

Merrni pazarin si shembull. Shumica e vendeve të BE-së specifikojnë një sasi minimale për shpenzimit në një dyqan. Për shembull, në Holandë duhet të shpenzoni së paku 137 euro .

Ju do të duhet të tregoni dokumentacionin përkatës për zyrtarët doganor me një vulë kur largoheni nga vendi juaj i banimit për të kërkuar këtë rimbursim të taksave.

 Tjetra, brenda tetë ditësh nga mbërritja në Zvicër, duhet të shkosh në institucionin përkatës me artikujt tuaj të blerë, kuponin e blerjes dhe udhëtimit. Ndonëse kjo mund të duket si një procedurë e vështirë, kjo do t’u kursejë taksat vjetore të Zvicrës.

Zbritja tatimore zvicerane për shpenzimet e biznesit

Kompanitë rezidente janë subjekt i tatimit mbi të ardhurat e korporatave, si dhe taksat e kantonit neto. Norma e tatimit në të ardhurat e korporatave është 8.5%. Në Zvicër, të gjitha taksat e korporatave janë të zbritshme. Normat tatimore kantonale ndryshojnë. Shpërblimet e taksave te biznesit ndryshojne nga rimbursimet individuale, sepse ato perfshijne shërbimet si dhe mallrat dhe nuk kërkojnë vlefshmëri doganore.

Taksa zvicerane për zbritjen e mbeturinave

Meqenëse në Zvicër nuk ka tatime të përgjithshme të plehrave, në vend të tyre tatohen qeset e mbeturinave. Në mënyrë që të ruhen këto taksa, “marifeti” është që të vendosen qese më të lira në konteinerin kryesor të mbeturinave dhe thjesht hiqni ato çdo herë që hidhni mbeturinat tuaja. 

Në këtë mënyrë, tatimi juaj i përgjithshëm i plehrave do të jetë më i ulët, dhe kjo është një kosto e panevojshme.

Ndërsa nuk ka asnjë mënyrë për të shmangur krejtësisht tatimet, madje edhe në Zvicër, masat e thjeshta në jetën tuaj të përditshme do ta ulin ndjeshëm barrën tuaj tatimore.