Lajme

Zvicër: Të gjitha partitë bëhen bashkë kundër iniciativës së SVP-së

Folës nga SP, FDP, CVP, Të Gjelbrit (GPS), Liberalët e Gjelbër (GLP), BDP dhe EVP kanë prezantuar qëndrimet e tyre para mediave.

Pasditen e sotme, shtatë parti që kanë përfaqësues në Parlamentin e Zvicrës kanë hapur fushatën e votimit kundër iniciativës së  SVP-së për “kufizimin”.

Siç dihet, kjo iniciativë, e lansuar më parë por e ndërprerë përkohësisht për shkak të pandemisë, kërcënon, në shkallë të fundit, prishjen e marrëveshjeve bilaterale të Zvicrës me shtetet e BE-së, shkruan albinfo.ch.

Folës nga SP, FDP, CVP, Të Gjelbrit (GPS), Liberalët e Gjelbër (GLP), BDP dhe EVP kanë prezantuar qëndrimet e tyre para mediave. Mbi të gjitha, ata kanë paralajmëruar për pasoja të rënda ekonomike nëse iniciativa do të miratohet nga populli votues në fund të shtatorit, transmeton albinfo.ch.

Anëtari i Dhomës së Kantoneve (Senatit) të Parlamentit Federal, nga FDP, Andrea Caroni ka paralajmëruar se miratimi eventual përbën një kërcënim për prosperitetin e vendit dhe për vendet e punës.

Deputetja në Dhomën Nacionale nga SP, Samira Marti në fjalën e saj ka shprehur frikën se mnë një rast të tillë, do të dobësohet dhe rrezikohet mbrojtja e pagave.

Ndërsa deputetja nga CVP, Elisabeth Schneider-Schneiter (BL) ka thënë se më shumë se gjysma e tregtisë së jashtme të Zvicrës bëhet përmes BE-së. Pa marrëveshje bilaterale, kompanitë zvicerane do të humbnin qasjen e privilegjuar që  në tregun më të rëndësishëm të shitjeve.

Iniciativa e SVP kërkon që Këshilli Federal të rinegociojë lëvizjen e lirë të personave me BE brenda një viti. Nëse kjo dështon, Zvicra do të duhet të ndërpresë marrëveshjen për lëvizjen e lirë dhe me këtë do të rrezikohen edhe marrëveshjet bilaterale me shtetet anëtare të BE-së.