Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicër: Sa janë të sakta testet pozitive

Ekziston një ide që qarkullon se shumë prej rezultateve pozitive të testeve PCR për virusin SARS-CoV-2 në Zvicër janë false, rezultate të cilat njihen si pozitive false. Sidoqoftë, sipas ekspertëve të intervistuar nga RTS, testet false PCR janë të rralla

Një numër figurash politike, përfshirë disa parlamentarë zviceranë, u janë referuar një numri të madh të rezultateve false të testit SARS-CoV-2 PCR. Ndërsa disa të infektuar me virus janë asimptomatikë, kjo nuk do të thotë që rezultatet e tyre pozitive të testit janë false, shpjegojnë ekspertët e sëmundjes.

Konfuzion me koronavirusët e tjerë?

Testi PCR (pour Polymerase Chain Reaction) përfshin marrjen e një mostre virale nga dikush dhe testimin e ADN-së në të. Në Zvicër, shumica e laboratorëve përdorin teste që synojnë dy, nganjëherë tre gjene të ndryshme SARS-CoV-2. Konfuzioni mund të ndodhë në teori, por në praktikë nuk ndodh, sipas Gilbert Greub, kreu i Institutit të Mikrobiologjisë në spitalin CHUV në Lozanë.

Që nga janari i vitit 2020, testet PCR SARS-CoV-2 janë kryer te pacientët me ftohje të koronavirusit për të testuar saktësinë e testit. Asnjë pacient i vetëm me një të ftohtë koronavirus nuk doli pozitiv për SARS-CoV-2, sipas Greub.

Pozitivët e rremë mund të ndodhin kur një mostër është e ndotur. Sidoqoftë, kjo mund të shmanget me testime të kujdesshme dhe punë laboratorike, përcjell tutje albinfo.ch.

Test shumë i ndjeshëm?

Disa kritikojnë testet për të qenë shumë të ndjeshëm. Ndërsa është e vërtetë që testimi PCR amplifikon materialin gjenetik viral SARS-CoV-2 për të ndihmuar në procesin e testimit, kjo nuk do të thotë se nuk kishte asnjë SARS-CoV-2 të pranishëm në një pacient që teston pozitivisht.

Është gjithashtu e vërtetë që jo të gjitha pozitivët janë të barabartë kur bëhet fjalë për ngarkesën virale dhe infektivitetin. Disa mund të kenë një ngarkesë më të lartë virale ose të jenë në një fazë më infektive të përparimit të sëmundjes.

Dallimi midis atyre me ngarkesë të lartë dhe të ulët virale mund të jetë i dobishëm për identifikimin e atyre që kanë më shumë gjasa të përhapin sëmundjen. Regjistrimi i këtij informacioni së bashku me rezultatet e testeve pozitive ka kuptim të mirë. Kjo pastaj mund të përdoret, për shembull, për të përqendruar burimet e kufizuara të gjurmimit të kontaktit tek ata që kanë më shumë gjasa të përhapin sëmundjen.

Laurence Senn, një eksperte e sëmundjeve infektive në spitalin CHUV në Lozanë, ku regjistrohen ngarkesat virale me provë PCR pozitive, tha se shumica dërrmuese e pacientëve që aktualisht testohen pozitivisht kanë ngarkesa të konsiderueshme virale. Ata do të ishin pozitivë edhe me teste më pak të ndjeshme.