Lajme

Zvicër: Viti intensiv i polenit çon në stres të rëndë për ata që vuajnë nga alergjitë

Sezoni i rritjes së bimëve dhe për këtë arsye sezoni i polenit po i vjen fundi. Duke parë prapa, viti i polenit 2023 ishte i vështirë për njerëzit me alergji

Filloi shumë herët dhe ndonjëherë solli përqendrime të larta të polenit të barit. Normalisht ka vetëm pak polen në ajër nga tetori deri në janar, siç shkruante shërbimi i motit Meteonews në bilancin e polenit të mërkurën. Në vitin 2023, si një vit më parë, lajthitë dhe verrë lulëzuan në gjysmën e parë të janarit apo edhe në fund të vitit 2022 për shkak të temperaturave të buta, transmeton albinfo.ch.

Në mënyrë tipike, këto bimë fillojnë të lulëzojnë në fund të janarit – në fillim të shkurtit. Në veri, poleni i lajthisë dhe alderit u ul në mes të shkurtit, por një rritje e fortë e këtyre poleneve alergjike filloi në fund të shkurtit.

Sezoni i polenit më të rëndësishëm alergjik të pemës nga hiri dhe thupra ishte një përqendrim i vazhdueshëm lart e poshtë për shkak të motit të ndryshueshëm në sezonin kryesor të lulëzimit të prillit.

Në jug, lëshimi i alergjenit kryesor, polenit të barit, filloi më herët se normalja në fund të marsit. Nga mesi i prillit tashmë kishte përqendrime të larta.

Në veri, poleni i barit mbërriti vetëm në fund të prillit dhe për këtë arsye ishte normal. Në 20 ditët e para të majit, shiu në mënyrë të përsëritur lau polenin. Megjithatë, në fund të majit, përqendrimi i polenit të barit ishte i lartë në shumë i lartë. Kështu mbeti në qershor. Niveli ra vetëm në korrik. Në përgjithësi, numri i polenit të barit ishte dukshëm mbi mesataren.

Në gusht kishte shumë polen ragweed në ajër, veçanërisht në Ticino dhe Liqenin e Gjenevës. Pjesa më e madhe e kësaj u hodh nga Italia ose Franca. Bima pushtuese dhe shumë alergjike po përhapet veçanërisht atje si barërat e këqija të fushës. Sipas Meteonews, lufta kundër tij deri më tani ka qenë mjaft e suksesshme në Zvicër.