Lajme

Zviceranët po marrin gjithnjë e më shumë vetura me qira

Në vend që të blejnë vetura të tyre, shumë njerëz zgjedhin opsionin e qirasë. Sipas policisë së Aargauer, garat me vetura shpesh ndodh mes atyre që marrin me qira

560 KF, 305 kilometra në orë të shpejtë dhe 171,000 franga të shtrenjta: Me një BMW M6 një shofer i ri (23) në Rupperswil AG kishte shkatërruar veturën në një muri të ndërtesës së fabrikës.

Shumë zviceranë po marrin vetura me qira. Vitin e kaluar, më shumë se 150,000 individë privatë nënshkruan një kontratë qiraje, shkruan “20 min”, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, në shumë raste vozitësit përfundojnë me aksidente. Për shembull, Bernhard Graser, zëdhënës i policisë kantonale në Aargau, sheh një model në shumë aksidente dhe shkelje të trafikut të rëndë: “Këta janë burra të rinj që drejtojnë një makinë të fuqishme, të klasit luksoze, të cilën ata kurrë nuk mund ta përballonin pa marrë me qira”.

Kënaqësia, shpejtësia e tëpërt dhe shkaktimi i zhurmës së panevojshme, shpesh i përkasin këtij modeli të sjelljes. Prandaj, policia do të përqendrohet më shumë tek shoferë të tillë me makina me qira, thotë Graser.

Sidoqoftë, kërkesa për hua për qira mbetet e lartë, thotë Dirk Fuchs i Sixt Leasing. “Ne nuk botojmë shifra të hollësishme, por shkalla e rritjes është rreth 15 përqind”, përcjell tutje albinfo.ch.

Normat e ulëta të interesit ndihmojnë që qiraja të bëhet edhe më tërheqëse. Kërkesat për makina me qira po rritet gjithashtu në Amag, thotë zëdhënësi Dino Graf. “Vitin e kaluar, AMAG Leasing-u nënshkroi 54’013 kontrata të reja të qiradhënies.

Kjo është një rritje prej 10.6%”. Në rastin e kompanive të sigurimeve, sidoqoftë, konfirmohet një lidhje midis qiradhënies dhe shpeshtësisë së kërkesave: “Përvoja jonë tregon që kontratat e sigurimit të makinave me qira mbajnë një ngarkesë më të lartë të kërkesave”, thotë Leilah Ruppen nga Mobiliar.