Lajme

Zvicra do të heqë ndalimin e përdorimit mjekësor të kanabisit

Qeveria zvicerane vendosi të mërkurën të heqë ndalimin e kanabisit për përdorim mjekësor nga 1 gushti.

Pacientët të cilëve u është përshkruar ilaçi nuk do të kenë më nevojë të kërkojnë leje të jashtëzakonshme nga ministria e shëndetësisë. Shitja dhe konsumimi i kanabisit për qëllime jo mjekësore do të mbetet i ndaluar, transmeton Albinfo.ch.

Qeveria “synon të lehtësojë aksesin në kanabis për përdorim mjekësor për pacientët” dhe për këtë arsye po heq ndalimin e përdorimit të tij për këtë qëllim, tha ajo në një deklaratë. Parlamenti mbështeti ndryshimin e ligjit në mars 2021.

“Vendimi për të përdorur një ilaç me bazë kanabisi për qëllime terapeutike do të varet nga mjeku, në konsultim me pacientin,” tha qeveria, përcjell Albinfo.ch.

Nga rregulloret e reja mund të përfitojnë mijëra njerëz që vuajnë nga dhimbje të forta kronike, shtoi ai, duke përfshirë ata me kancer dhe sklerozë të shumëfishtë.

Kërkesa për trajtime me bazë kanabisi është rritur ndjeshëm, me Ministrinë e Shëndetësisë që ka lëshuar 3,000 autorizime të jashtëzakonshme në 2019.

Por kjo përfshinte “procedura të lodhshme administrative”, tha ministria. “Njerëzit e sëmurë duhet të jenë në gjendje të kenë akses në këto ilaçe pa burokraci të tepruar.”, përcjell Albinfo.ch.

Ndryshimi i ligjit do të nënkuptojë gjithashtu që kultivimi, përpunimi, prodhimi dhe tregtimi i kanabisit për përdorim mjekësor do t’i nënshtrohet autoritetit rregullator të mjekësisë zvicerane, ashtu si me narkotikët e tjerë për përdorim mjekësor si kokaina, metadoni dhe morfina.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI