Lajme

Zvicra është lidere e inovacionit në Evropë

Zvicra është lidere e inovacionit në Evropë - përpara të gjitha 27 shteteve të BE-së - sipas raportit të Komisionit të BE-së

Tashmë edhe zyrtarisht, Zvicra është lidere e inovacionit në Evropë – përpara të gjitha 27 shteteve të BE-së – sipas raportit të Komisionit të BE-së, transmeton albinfo.ch.

Vendi Alpin shënoi më së miri në të shtatë treguesit e përdorur për përpilimin e renditjes. “Pikat e forta të Zvicrës janë në sistemet tërheqëse të kërkimit, burimet njerëzore dhe pasuritë intelektuale.

Top 3 indikatorët përfshijnë bashkëbotime shkencore ndërkombëtare, studentë të huaj të doktoratës dhe të mësuarit gjatë gjithë jetës”, tha Lidhja e Jashtme Evropiane e Rezultateve të Inovacionit 2021, e cila u botua të hënën.

“Kohët e fundit performanca e inovacionit ka rënë, kryesisht për shkak të performancës së zvogëluar për mbështetjen e qeverisë për R&D të biznesit, punësimit në aktivitete me dije, eksporteve të shërbimeve me njohuri dhe teknologjive të lidhura me mjedisin”.

Raporti vuri në dukje konvergjencën e vazhdueshme brenda BE-së, me vendet me performancë më të ulët që rriten më shpejt se ato me performancë më të lartë, duke mbyllur kështu hendekun e inovacionit midis tyre. Si rezultat, ndryshimi midis BE-së dhe Zvicrës për sa i përket forcës inovative është ngushtuar, transmeton tutje albinfo.ch.

Përveç Zvicrës, “udhëheqës të tjerë” të inovacionit janë Suedia, e ndjekur nga Finlanda, Danimarka dhe Belgjika. Islanda, Izraeli, Norvegjia dhe Mbretëria e Bashkuar përshkruhen si “inovatorë të fortë”. Bosnjë  eHercegovina, Mali i Zi, Maqedonia Veriore, Serbia, Turqia dhe Ukraina janë të ashtuquajturit novatorë në zhvillim.

Sipas raportit, Stokholmi (Suedi) është rajoni më inovativ në Evropë, i ndjekur nga Etelä-Suomi (Finlandë) dhe Bavaria e Epërme (Gjermani). Hovedstaden (Danimarkë) renditet i katërti dhe Cyrihu (Zvicër) i pesti, shkruan Swissinfo.

Rezultati Evropian i Inovacionit krahason performancën e inovacionit në vendet e BE-së, vendet e tjera evropiane dhe fqinjët rajonalë. Vlerëson pikat e forta dhe të dobëta të sistemeve nacionale të inovacionit. Rezultati Evropian i Inovacionit u botua për herë të parë më 2001. /Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI