Shkurt.ch

Zvicra formalizon marrëveshjet tregtare të pas-Brexit-it me Mbretërinë e Bashkuar

Të dy vendet kanë nënshkruar një marrëveshje pas Brexit që do të mbulonte shumicën e marrëveshjeve ekzistuese me BE-në.

Ministri zviceran i Financave, Guy Parmelin, nënshkroi marrëveshjen me Sekretarin britanik të Shtetit për Tregti Ndërkombëtare, Liam Fox, të hënën në kryeqytetin zviceran.

Marrëveshja e re do t’i zëvendësojë ata me Bashkimin Evropian (BE) dhe do të mbulojë Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë 1972, Marrëveshjen për Prokurimin Publik, Marrëveshjen për Luftën kundër Mashtrimeve, pjesë e Marrëveshjes për Njohjen e Ndërsjellë në Lidhje me Vlerësimin e Konformitetit dhe Marrëveshje e 1999 për bujqësinë, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, marrëveshjet e tjera të BE-së për ekuivalencën në fusha të caktuara, si bujqësia dhe doganat, nuk mund të përsëriten në tërësi në këtë fazë, tha një deklaratë e qeverisë.

Marrëveshja e re tregtare do të hyjë në fuqi pas përfundimit të periudhës së tranzicionit Brexit. Nëse Britania e Madhe do të largohet nga BE pa një marrëveshje më 29 mars, atëherë marrëveshja me Zvicrën do të jetë e zbatueshme nga 30 marsi. 

Një marrëveshje shtesë u nënshkrua gjithashtu që zbaton dispozitat e marrëveshjes tregtare të Zvicrës-Mbretërisë së Bashkuar në Lichtenstein gjithashtu.

Në vitin 2017, Mbretëria e Bashkuar ishte tregu i gjashtë më i madh për eksportet zvicerane (11.4 miliardë dollarë ose 11.36 miliardë dollarë) dhe tetë burimet më të mëdha të importeve (6 miliardë franga).