Lajme

Zvicra i afrohet ndryshimit të përkufizimit të përdhunimit

Në përgjithësi, pjesa më e madhe e debatit ka të bëjë me pëlqimin. A duhet të përkufizohet si mungesë e "jo" (jo do të thotë jo) apo një "po" e qartë (vetëm po do të thotë po)?

Këtë javë, pas shumë lëvizjeve politike, qeveria federale e Zvicrës iu afrua përditësimit të ligjeve të vendit për krimet seksuale, përfshirë përdhunimin.

Ndërsa nevoja për të përditësuar përkufizimin e përdhunimit, që është thelbësore për rishikimin ligjor, është e pakontestueshme, detajet e ndryshimeve kanë rezultuar të diskutueshme.

Në përgjithësi, pjesa më e madhe e debatit ka të bëjë me pëlqimin. A duhet të përkufizohet si mungesë e “jo” (jo do të thotë jo) apo një “po” e qartë (vetëm po do të thotë po)?, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Fillimisht, parlamenti federal favorizoi një përkufizim të qartë “po”. Megjithatë, Këshilli i Shteteve, dhoma e lartë e Zvicrës, ishte kundër kësaj. Ai propozoi një version alternativ të “jo”, i cili e shtrin përkufizimin e përdhunimit në një “jo” të nënkuptuar në situatat kur një viktimë nuk është në gjendje të thotë jo sepse është në gjendje shoku. Përkufizimi i ri përfshin gjithashtu veprimin kundër vullnetit të një personi duke i befasuar ose mashtruar ose duke përfituar nga cenueshmëria e tyre për shkak të frikës, dehjes, gjumit, sëmundjes dhe gjendjeve të tjera.

Më 1 qershor 2023, parlamenti votoi në favor të versionit alternativ të Këshillit të Shteteve të “jo”. Kjo do të thotë se përkufizimi “po do të thotë po” tani është jashtë tavolinës.

Përveç zgjerimit të përkufizimit të përdhunimit, parlamenti votoi në favor të shtrirjes së krimeve seksuale përtej akteve seksuale të padëshiruara depërtuese për të përfshirë forma të tjera të sulmit seksual. Ai ra gjithashtu dakord për tekstin që kriminalizon pornografinë hakmarrëse dhe për të siguruar që nuk ka statut kufizimesh për krimet seksuale kundër atyre të moshës 12 vjeç e lart – parlamenti fillimisht kishte kërkuar që ndërprerja për këtë të ishte 16 vjeç, përcjell tutje albinfo.ch.

Votimi parlamentar ishte 105 pro kundrejt 74 kundër. Tani që parlamenti ka pranuar këto përkufizime të fundit, propozimi do të kthehet në Këshillin e Shteteve për miratim përpara se ndryshimet të hyjnë në statutet e Zvicrës.