Lajme

Zvicra mbështet planet evropiane për ruajtjen e përbashkët të gazit

Zvicra ka nënshkruar një deklaratë së bashku me gjashtë shtete të tjera evropiane në favor të bashkimit të objekteve të depozitimit të gazit, përcjell albinfo.ch.

Zvicra, Gjermania, Austria, Belgjika, Franca, Luksemburgu dhe Holanda nënshkruan të mërkurën deklaratën, duke u zotuar të punojnë drejt koordinimit të përpjekjeve të ruajtjes në nivel rajonal.

Marrëveshja, e cila nuk është ligjërisht e detyrueshme, vjen pasi Komisioni Evropian njoftoi planet për të mandatuar ruajtjen e gazit natyror për anëtarët e BE-së çdo dimër, si dhe për të koordinuar blerjet e përbashkëta të gazit jorus. Ndjekja e kësaj qasjeje të përbashkët ka kuptim për Zvicrën joanëtare të BE-së, sepse vendi është gjithashtu i prekur nga tregu i trazuar i gazit dhe energjisë dhe i mungojnë aftësitë e mëdha të ruajtjes, sipas një deklarate të lëshuar nga Ministria e Energjisë të mërkurën vonë.

Ajo vjen gjithashtu pasi Zvicra – edhe para luftës në Ukrainë – ka vlerësuar opsionet për të shmangur mungesat e mundshme të energjisë në të ardhmen. Tetorin e kaluar, Komisioni Federal i Energjisë Elektrike dha alarmin mbi sigurinë e energjisë zvicerane në mungesë të një marrëveshjeje me BE-në. Në shkurt, qeveria njoftoi planet për të ngritur një rezervë hidroenergjetike deri në dimrin 2022/2023, ku kompanitë që operojnë digat dhe hidrocentralet Alpine do të rezervojnë energji shtesë në këmbim të një tarife të papërcaktuar, përcjell tutje Albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI