Shkurt.ch

Zvicra, një nga vendet më të pasura, por edhe me shumë të varfër

Duket e pabesueshme që nga vendet më të pasura në botë të ketë aq shumë njerëz të varfër, megjithatë, kjo tendencë është në rritje. Sipas statistikave, pasuria mesatare në Zvicër 535 mijë franga, rekord botëror, edhe pse kjo mesatare është mashtruese, shkruan albinfo.ch. 

Megjithatë, çdo person i dytë në Zvicër zotëron më pak se 50.000 franga, që është 55.9% e popullsisë zvicerane. Nga këta, 615,000 njerëz jetojnë nën vijën e varfërisë. Mbi 100,000 janë fëmijë. Pa mbështetjen e institucioneve shtetërore dhe private, ajo do të arrinte edhe 1.3 milionë njerëz. 262,000 fëmijë janë të kërcënuar drejtpërsëdrejti nga varfëria, shkruan tutje albinfo.ch. 

Zvicër, 7,8% e të gjithë personave të punësuar ishin në rrezik varfërie në vitin 2016. Kjo korrespondon me rreth 290,000 njerëz. 140,000 njerëz jetojnë në varfëri pavarësisht punës së tyre dhe konsiderohen si njerëz që punojnë. Situata për një pjesë të madhe të popullsisë së nënpërfaqësuar në media është duke u përshkallëzuar: 22% e familjeve zvicerane nuk mund të menaxhojnë shpenzimet e paplanifikuara prej 2500 frangash në periudhën afatshkurtër. Fakti është se, rreziku i varfërisë në Zvicër është më i lartë se në vendet evropiane Hungaria, Austria, Sllovenia, Franca, Sllovakia, Holanda, Norvegjia, Danimarka, Finlanda dhe Republika Çeke.  

300 njerëzit më të pasur kanë një pasuri prej 2.251 miliardë franga, derisa në anën tjetër ka shumë banorë të varfër.