Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicra paralajmëron për rrezikun e drekës në punë

Hulumtimi i ri ka treguar që ora e drekës është pjesa më e rrezikshme e ditës kur bëhet fjalë për transmetimet e koronavirusit në punë

Në një konferencë shtypi të martën, autoritetet zvicerane paralajmëruan se situatat e drekës mbartnin një rrezik të rëndë të transmetimit të koronavirusit.

“Ne jemi mësuar të jemi më pranë njëri-tjetrit në situata të caktuara që nga fëmijëria, dhe e shohim atë të këndshëm dhe komod,” thotë Thomas Steffen, Mjek Kantonal në Qytetin e Bazelit.

“Por gjithnjë bëhet e rrezikshme kur bëhet komode.

“Ne po kërkojmë afërsi – dhe këtu prishet diga”, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Ai tha se në vend që të ndalojë drekat e punës dhe të kërkojë nga njerëzit të hanë vetëm, punëdhënësit duhet të kërkojnë mënyra për të minimizuar infeksionet – përfshirë ndryshimin e cilësimeve të tryezës në mënyrë që të inkurajojnë distancimin duke lejuar gjithashtu komunikim dhe kontakt me sy.

“Të hash së bashku ka gjithashtu një kuptim të rëndësishëm shoqëror”, thotë Steffen. “Askush nuk duhet të shkojë pa ngrënë së bashku me distancë të mjaftueshme.”

Shmangni karantinën duke mbajtur maskë?

Në Cyrih, autoritetet kanë thënë se mbajtja e një maske në zyrë do t’ju lejojë të shmangni një kërkesë karantine.

Drejtoresha shëndetësore e Cyrihut, Natalie Rickli, në diskutimin e transmetimit në vendin e punës, tha se “një maskë mbron gjithashtu nga karantina”.

Agjencia zvicerane e lajmeve Watson raporton se gjurmuesit e kontaktit në Cyrih nuk do të urdhërojnë karantinë për njerëzit që kanë mbajtur gjithmonë një maskë gjatë punës – me kusht që infeksioni i mundshëm të vinte në vendin e punës.

Zëdhënësi shëndetësor i Cyrihut i tha Watson: “nëse të gjithë të përfshirët gjithmonë kanë veshur maska, gjurmuesit e kontaktit përmbahen nga lëshimi i një urdhri karantine, edhe nëse distanca nuk mbahet”.

Mjeku Dieter Kissling i tha Watson se maskat ofrojnë mbrojtje më të mirë në zyrë sesa distancimi social.

“Ju mund të mbroni veten në mënyrë të sigurt nga infeksioni në zyrë nëse gjithmonë mbani një maskë.”

“Aerosolët përhapen në një zonë më të madhe se 1.5 metra. Dhe tani e dimë që ata mund të luajnë një rol në përhapjen e Sars-CoV-2″.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI