Shkurt.ch

Zvicra hedh poshtë ‘ngrirjen’ e zonave të ndërtimit

Zyrtarët në Zvicër kanë hedhur një propozim që ka për qëllim uljen e shtrirjes urbane. Nisma nga kapitulli i të rinjve të Partisë së Gjelbër dështoi të tërhiqte një mbështetje të gjerë.

Rezultatet përfundimtare tregojnë 63.7% të votuesve dhe të 26 kantoneve të dielën, duke hedhur poshtë ngrirjen e propozuar në zonat e ndërtimit në gjithë vendin.

Ministrja e Mjedisit, Simonetta Sommaruga, tha se rezultati tregoi se iniciativa kishte shumë të meta dhe se legjislacioni ekzistues ishte më i përshtatshëm për të rregulluar aktivitetet e ndërtimit.

Duke pranuar humbjen, Luzian Franzini, bashkëkryetar i kapitullit të të rinjve të Partisë së Gjelbër, tha se ishte e vështirë për të kundërshtuar argumentet mashtruese të bëra nga një aleancë e gjerë e kundërshtarëve, shkruan Swissinfo, përcjell albinfo.ch.

“Rezultati i qartë është zhgënjyes, por të paktën kemi qenë në gjendje të fillojmë një debat interesant”, i tha ai radios publike zvicerane SRF.

Mbështetësit e iniciativës argumentuan se hapat shtesë ligjorë nevojiten për të mbrojtur dhe ruajtur hapësirat e gjelbra dhe tokat bujqësore kundër urbanizimit të shfrenuar në Zvicër.

Propozimi parashikoi një ndalim për zonimin e tokës së re ndërtimore, nëse sipërfaqja përkatëse nuk është kompensuar diku tjetër.

Gjithashtu donte që autoritetet të promovonin krijimin e banesave të qëndrueshme mjedisore në zonat urbane, të njohura si ndërtime me densitet të lartë, shkruan Swissinfo, përcjell albinfo.ch.

Kampanjat dhanë më shumë se 113,000 nënshkrime nga qytetarët në 2016-ën, duke bërë thirrje për një votim mbarëkombëtar mbi çështjen. Propozimi kishte mbështetjen e Partisë së Gjelbër, Partisë Social Demokratike të majtë si dhe organizatave më të mëdha të mjedisit.