Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicra shumë shpejt me qentë që nuhasin koronavirusin

Ata nuk do të zëvendësojnë testimin masiv, por qentë që nuhasin koronavirusin së shpejti do të vendosen në Zvicër për të kapur infeksionet e Covid19

Spitali Universitar i Gjenevës (HUG) po trajnon tre qen për të zbuluar erën e njerëzve të infektuar me koronavirus.

Nuhatësit me katër këmbë, të siguruara nga ushtria zvicerane dhe Shërbimi i Sigurimit i KB, do të jenë shumë efektive – HUG flet për një normë saktësie 90 përqind – në zbulimin e infeksioneve, përcjell albinfo.ch.

Të tre qentë, të cilët janë përdorur tashmë si nuhatës droge ose eksplozivi, do të vendosen “kudo ku dyshohet për një burim infeksioni – në shkolla, kompani, në ngjarje të mëdha të tilla si konferenca ose ngjarje sportive”, sipas HUG.

Në rastin e Covid-19, qentë janë stërvitur të njohin qelizat njerëzore të infektuara, shkruan The Local, përcjell tutje albinfo.ch.

“Një infeksion virus ndikon në erë, e cila ndryshon në varësi të patogjenit”, sipas Stefan Brotschi, i cili trajnon qen për ushtrinë zvicerane.

Trajnimi konsiston në mësimin e qenve për të njohur aromën specifike të lidhur me koronavirusin nga mostrat pozitive, ndërsa i jep qenit ushqim dhe lodra për të inkurajuar të mësuarit.

Qentë snifier mund të përdoren gjithashtu në aeroportet dhe stacionet e trenave zviceranë në të ardhmen.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI