Lajme

Zvicra, vend i arkitekturës, me ndërtesa të jashtëzakonshme

Zvicra është një vend i arkitekturës së prerë si për teknologjinë dhe krijimtarinë estetike.

Zvicra është vend me arkitektura të larmishme, tradicionale dhe moderne, gjithmonë e etur për të marrë parasysh peizazhin dhe kërkesat ekologjike.

Shembujt e mëposhtëm të strukturave unike ilustrojnë këtë.

 

  1. Ndërtesë e teknologjisë së lartë

Monte Rosa Hut ulet në 2,883 metra mbi nivelin e detit mes shkëmbinjve dhe është, sipas zhvilluesve të tij në ETH Cyrih, “ndërtimi më i ndërlikuar i drurit në Zvicër”. Ndërtesa ka një themel prej çeliku inox, një fasadë alumini, një sistem të menaxhimit të energjisë të kontrolluar nga kompjuteri dhe një sistem të ngjashëm fotovoltaik … siç është Impulsi Diellor! Një chalet me teknologji të lartë si një model për qëndrueshmërinë.

Monte Rosa hut

  1. Banjë nën fijet e qelqit

Një tjetër shembull i një ndërtese që përzihet në mënyrë harmonike në rrethinat e saj është “Bergoase” e hotelit Tschuggen Grand në Arosa, krijuar në 2006 nga Mario Botta. Kompleksi i banjës në formë organike përshtatet në mënyrë të përkryer me pyllin pranë bredhit – një ndërtim i rrënjosur fort në tokë me drita ajrore. Këtu është gjëja më e mirë me të cilën nxënësi i Le Corbusier është aq i njohur me: lidhjen arkitektonike me vendin.

Bergoase

  1. Vila Vals brenda malit

Është më mirë të mos integroni një akomodim në peizazh sesa kjo ndërtesë e krijuar në 2009 nga dy arkitektët holandezë SEARCH dhe CMA. Villa Vals është e ndërtuar në mal. Nëse dilni në ajër të hapur përmes fasadës së xhamit të fasadës së lakuar, e cila në të njëjtën kohë është fshatar dhe shumë modern, ju jeni në nivelin e syve me kullotat përreth.

villa vals

  1. Zvicra futuriste dhe kozmopolite

Një shembull i bukur nga Mittelland është Qendra e Mësimit Rolex në Institutin Federal të Teknologjisë në Lozanë, një punë e zyrës arkitekturore japoneze SANAA nga viti 2010. UFO arkitekturore është gjithashtu po aq hollë sa një Emmentaler, por duket gjithçka si një shtëpi tipike malore. Ndërtesa ka të bëjë me një Zvicër urbane dhe ndërkombëtare – këtu bota e së nesërmes do të mendohet dhe provohet.

EPFL rolex learning center

  1. Kur harmonizohet bukuria dhe thjeshtësia

Në stilin e funksionalizmit puristic, Ticinez Valerio Olgiati projektoi Shtëpinë e Verdhë në Flims në 1999. Ai e shndërroi ish-fermën në një muze arti – një ashlar të thjeshtë si një shprehje e minimalizmit estetik për të cilin dizajni zviceran është aq i njohur: Ora SBB, flamuri Zviceran, skenari Helvetica, etj.

yellow house

 

  1. Arkitektura në shërbim të përpikmërisë

Një nga virtytet e Zvicrës është edhe përpikmëria. E ndërtuar në vitin 1994, kutia e sinjalit në stacionin e Bazelit nuk ka dritare, por shirita që drejtojnë dritën. Në këtë mënyrë, “kulla e bakrit”, një punë e arkitektëve të Bazelit Herzog dhe de Meuron, siguron që punonjësit e SBB të mos jenë të verbuar kur bëhet fjalë për trajtimin e trafikut hekurudhor, ndërsa në të njëjtën kohë mbron elektronikën moderne nga goditjet e rrufeve. Edhe këtu, tregon pragmatizmin zviceran.

signal box basel

  1. Ndërtesa spektakolare    Zvicra i detyrohet suksesit të saj kryesisht në industrinë e saj. Sidoqoftë, zonat industriale nuk janë domosdoshmërisht të njohura për hijeshinë e tyre urbane dhe arkitekturore. Një përjashtim, megjithatë, është Qendra e Biznesit Actelion në Allschwill, e cila u ndërtua gjithashtu nga Herzog dhe de Meuron në 2010. Ndërtesa spektakolare e zyrës me elementët e saj të foleve përcjell imazhin e një Zvicre.

Actelion Business Center

  1. Shtëpi Smurfs?

Duhet të ketë njerëz që pretendojnë se Konfederatat jetojnë në tokën e Smurfs. Të paktën, kjo sugjeron ndërtesën e Gjenevës të ndërtuar në vitin 1984 nga arkitektët zviceranë Frei, Hunziker dhe Berthoud, të njohur gjerësisht si Maison des Schtroumpfs. Shtëpia shumëngjyrësh pa mure të drejta në stilin e Gaudì dëshmon që ju gjithashtu mund të skaliteni në Zvicër.

les schtroumpfs