Lajme

Zyrtarët shëndetësorë: Të pezullohen operacionet mjekësore jokritike

Kjo masë duhet të sigurojë që pacientët më të sëmurë në gjendje kritike mund të transferohen në institucione të tjera mjekësore, ku janë të disponueshëm shtretërit dhe personeli i kujdesit intensiv

Zyrtarët shëndetësorë në kantonet më të prekura nga infeksionet e koronavirusit po i kërkojnë qeverisë së Zvicrës të pezullojë operacionet mjekësore jokritike, në mënyrë që të lirojë pajisjet dhe personelin për pacientët më urgjentë Covid-19.

Spitalet zvicerane në shumë pjesë të vendit po arrijnë pikat e tyre të mbingarkesës dhe tejkalojnë kapacitetet e tyre.

Në dy javët e kaluara, numri i pacientëve me koronavirus është më shumë se katërfishuar në Zvicër, duke u rritur më shpejt se shtrimet në spital në vendet fqinje.

Dhe numrat pritet të vazhdojnë të rriten, thonë autoritetet shëndetësore, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Duke pasur parasysh situatën alarmante, kantonet e Gjenevës, Neuchâtel, Jura dhe Fribourg i bënë thirrje Këshillit Federal të urdhërojë spitalet në të gjithë Zvicrën për të vendosur në pritje procedurat jo urgjente, siç ishte rasti gjatë bllokimit në pranverë.

Kjo masë duhet të sigurojë që pacientët më të sëmurë në gjendje kritike mund të transferohen në institucione të tjera mjekësore, ku janë të disponueshëm shtretërit dhe personeli i kujdesit intensiv.

Sipas Laurent Kurth, ministri i Shëndetësisë i Neuchâtel, “kufizimet kombëtare duhet të zbatohen sa më shpejt të jetë e mundur”.

“Ne po bëjmë gjithçka për të rritur kapacitetet tona, por së shpejti do t’i arrijmë kufijtë tanë. Në Zvicrën që flet frëngjisht, rajone të tëra rrezikojnë të mbingarkohen dhe ne duhet të jemi në gjendje të mbështetemi në mbështetjen në pjesën tjetër të vendit”, tha ai.

Ndërsa objektet mjekësore në pjesët frëngjishtfolëse tashmë po përpiqen të strehojnë pacientë, ky nuk është ende rasti në rajonet në gjuhën gjermane, ku ka më pak raste Covid.

“Ata nuk kanë asnjë arsye për të reaguar tani, pasi janë më pak të prekur në përgjithësi. Kjo është arsyeja pse Këshilli Federal duhet të marrë drejtimin”, vuri në dukje Kurth.

Homologu i tij i Gjenevës, Mauro Poggia, është më pak diplomatik: “Kantonet që flasin gjermanisht me fat që nuk do të preken për momentin kanë interes të tregojnë solidaritet. Sepse së shpejti edhe ata mund të kenë nevojë për ne”.

Sidoqoftë, autoritetet federale thonë se duart e tyre janë të lidhura, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjatë valës së parë të pandemisë, Këshilli Federal ndaloi ndërhyrjet joemergjente. Por Zvicra atëherë ishte në gjendje të jashtëzakonshme.

Sot, një vendim i tillë bie nën juridiksionin kantonal, sesa federal, sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI