Bota

Deri në 3 milionë ekspertë do t’i mungojnë Gjermanisë deri në vitin 2030

“Për shkak të ndryshimeve demografike, situata në tregun gjerman të punës në 10-20 vjetët e ardhshme do të përkeqësohet në mënyrë drastike”, tha autori i studimit, Oliver Errentauut. Vetëm deri në vitin 2030 Gjermania mund të humbë 3 milionë ekspertë nga të gjithë sektorët dhe kjo shifër deri në vitin 2040 mund të rritet në 3.3 milionë, nëse politika dhe qeveria nuk marrin “hapa vendimtarë dhe urgjentë”, thotë studimi, përcjell albinfo.ch.

Në parashikimet e tij, studimi fillon nga migrimi vjetor prej 200,000 ekspertësh, kështu që politikëbërësit sugjerojnë zgjidhje që do të ndikojnë në tregun e punës. Këto zgjidhje përfshijnë inkurajimin e arsimit në profesione të mangëta, edukimin parashkollor dhe jetën më të gjatë të punës. Ekspertët vlerësojnë se shumë profesione do t’i bëjnë robotët dhe pajisjet elektronike.
Profesionet e veçanta, si mjekët dhe menaxherët, inxhinierët dhe gazetarët do të jenë të mangët. Kërkesat do të shtrohen përveç për mjekë, edhe për profesione të tjera nga sektori mjekësor, siç janë kujdestarët ose teknikët mjekësorë.

https://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/afxline/topthemen/article168125114/Deutschland-drohen-wachsende-Fachkraefteluecken.html