Koronavirusi: çast pas çasti

1 vit nga rasti i parë në Zvicër, çka thuhej në fillim për Covid-19

Më 25 shkurt 2020, autoritetet zvicerane njoftuan zbulimin e rastit të parë të njohur të Covid-19 në Zvicër dhe siguruan publikun se nuk kishte asnjë arsye për t'u shqetësuar

Rasti i parë i identifikuar në Zvicër ishte një burrë në Ticino në të 70-at e tij, i cili ishte kthyer nga një udhëtim në Italinë veriore, ku ishin raportuar 220 raste dhe 7 vdekje.

Një ditë më parë më 24 Shkurt 2020, Daniel Koch, kreu i sëmundjes infektive në Zyrën Federale të Shëndetit Publik (FOPH), u intervistua në radio RTS. Ai tha se kombi ishte i përgatitur dhe se tubimet si festimet e karnavaleve duhet të lejohen të vazhdojnë në Zvicër. Ai tha se nuk kishte asgjë për të sugjeruar se ekzistonte një rrezik në rritje i infektimit në Ticino, një kanton zviceran që kufizohet me Italinë. Në vend të kësaj ai bëri thirrje për qetësi dhe perspektivë, duke shtuar se kishte të ngjarë që Italia të kontrollonte shpërthimin. Koch gjithashtu tha se ishte shumë shpejt për të zbatuar masa që në fund të fundit do të bënin më shumë dëm sesa dobi, përcjell albinfo.ch.

Në një konferencë shtypi qeveritare të njëjtën ditë, Koch, i cili kryesoi një ekip ekspertësh në FOPH duke parë sëmundjen, tha që shkalla e vdekshmërisë së SARS-CoV-2 duket të jetë mjaft e ngjashme me gripin sezonal, përpara se të shprehte pasigurinë rreth vlerësimit. Në një memo të brendshme të së njëjtës datë, të marrë nga gazeta NZZ, Koch shkroi se virusi nuk do të përhapet aq lehtë sa gripi dhe për shkak të kësaj ekziston një shans i mirë për të mbajtur kontrollin e situatës, përcjell tutje albinfo.ch.

Në atë kohë kishte rreth 82,000 raste të njohura të Covid-19 dhe 2,700 vdekje të regjistruara globalisht, kryesisht në Kinë, ku autoritetet kishin zbatuar një bllokim të rreptë një muaj më parë më 23 Janar 2020 për të ndaluar përhapjen e virusit. Përveç kësaj, epidemiologë të shumtë kishin botuar vlerësime të hershme të shkallës së fatalitetit, shumë prej tyre shumë më të larta se ajo e gripit sezonal.

Në pjesën më të madhe të Azisë Lindore, qeveritë i ishin përgjigjur këtij informacioni duke zbatuar kontrollimin sistematik në aeroporte dhe kufij, testime të përhapura dhe veshjen e maskave. Në të gjithë Evropën, Amerikën e Veriut dhe pjesën tjetër të botës, jeta vazhdoi kryesisht e pandryshuar.

Sidoqoftë, në javët dhe muajt që pasuan u bë e qartë, madje edhe për shumë prej atyre që kishin menduar më parë ndryshe, se SARS-CoV-2 ishte më shumë se një grip sezonal.

Në qershor të vitit 2020, gjatë qetësisë relative midis valëve të para dhe të dyta të pandemisë, Bertrand Kiefer, mjek, etikist dhe redaktor i Swiss Medical Review, kritikoi disa nga komunikimet e hershme në Zvicër përreth pandemisë. Ai mendon se ishte një gabim për të qetësuar publikun kur përballesh me një pasiguri kaq të lartë. Kiefer beson se është më mirë të jesh i hapur dhe i qartë për atë që është dhe nuk dihet. Ofrimi i sigurimeve që rezultojnë të gabuara minon besimin. Është e vështirë t’i bësh njerëzit të veprojnë kur atyre u është thënë se gjithçka është në rregull vetëm për të zbuluar më vonë se nuk është kështu. Përveç besimit të humbur, ata nuk kanë pasur kohë të përshtaten me atë që po ndodh. Të qenit i sinqertë dhe i hapur lejon që një udhëheqës të jetë i gabuar pa humbur besimin. Ai gjithashtu hap derën për një gamë më të gjerë të veprimeve të ardhshme.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI