Ekonomi

1/10 e pasurisë së botës ruhet në vende që janë strehë e taksave

Një e dhjeta e pasurisë së përgjithshme botërore po mbahet në vende që konsiderohen si strehë e taksave, por përqindja figuron 15% për Evropë dhe 60% për Gjirin dhe disa vende të Amerikës Latine, sipas një studimi të ri të cituar nga “Bloomberg”, përcjell albinfo.

Nga perspektiva e pasurisë së përgjithshme offshore si pjesë e PBB-së, Emiratet e Bashkuara Arabe, Venezuela, Arabia Saudite, Rusia dhe Argjentina janë në krye të listës. Gjermania, Britania dhe Franca janë mbi mesataren, ndërsa Shtetet e Bashkuara janë pak më poshtë mesatares.

Ka disa faktorë që janë të lidhur ngushtë me pjesën e lartë të pasurisë offshore, si përqindje e PBB-së, afërsisë në Zvicër, prania e burimeve kombëtare dhe jostabiliteti politik dhe ekonomik.

Ndoshta, kjo është arsyeja që Shtetet e Bashkuara janë pak më poshtë mesatares, thotë ekonomisti Gabriel Zukman, një nga autorët e studimit.

Pasuria offshore rrit pabarazinë nga pikëpamja e taksave, sepse ajo u takon kryesisht familjeve më të pasura.

Njerëzit më të pasur në Rusi mbajnë 60% të pasurisë së tyre nga vendi.

Hong-Kong forcon pozitën e saj si një destinacion për pasuri offshore, ndoshta në saje të përhapjes së super të pasurve në Kinë dhe në rritjen e presionit ndërkombëtar mbi vendet e njohura si parajsë tatimore, të tilla si Zvicra.