Koronavirusi: çast pas çasti

2019: Rekord i shitjes së çokollatës zvicerane

Vlera e eksporteve të çokollatës zvicerane arriti në vlerën e 1 miliard CHF (1.05 miliardë dollarë), e udhëhequr nga kërkesa e rritur nga Kanada, Shtetet e Bashkuara, Kina, Lindja e Mesme dhe Singapori

Konsumi i brendshëm gjithashtu u rrit paksa pas rënies së kërkesës në vitet e kaluara.

Shitjet për prodhuesit e çokollatave zvicerane u rritën 2.2% më 2019 për të arritur pothuajse në 1.79 miliardë CHF, përcjell albinfo.ch.

Pothuajse tre të katërtat e shitjeve u arritën jashtë vendit, një proporcion që u rrit pak nga 72.5% më 2018 më 73.7% vitin e kaluar. Bashkimi Evropian është tregu më mbizotërues.

Konsumi vjetor për banor në Zvicër u rrit 0.8% në 10.4 kilogram. Konsumatorët zviceranë gjithashtu kanë një shije për çokollatën e huaj, me importet që përbëjnë 41% të të gjitha shitjeve.

Shoqata Zvicerane e Çokollatave, megjithatë u ankua se kostot e prodhimit për ushqimin luksoz në Zvicër pengohen nga tarifat që favorizojnë përbërësit vendas, siç është sheqeri. Kjo krijon “kosto shtesë të panevojshme”, tha shoqata.