Bota

Ekspozita me instalimin e 300 pemëve, nga artisti zviceran

Artisti me bazë në Bazel Klaus Littmann ka shndërruar një stadium me 30,000 ulëse kapacitete, në jug të Austrisë në një pyll për natyrën. Ky është instalimi më i madh i artit publik në Austri.

Ekspozita “Për pyllin: tërheqja e pafundme e natyrës” hapet në 8 shtator në lidhjen e jashtme të stadiumit Wörthersee të stadiumit në Klagenfurt, Austri, pranë kufirit të Sllovenisë dhe Italisë, shkruan e përditshmja swissinfo.ch.

Littmann shpjegon se ekspozita kërkon ‘të sfidojë perceptimin tonë të natyrës dhe të vërë në dyshim të ardhmen e saj”.

Mbikëqyrur nga Arkitektura Enea Landscape, rreth 300 pemë, disa që peshojnë deri në gjashtë tonë secila, do të transplantohen me kujdes gjatë fushës ekzistuese të futbollit për të dhënë përshtypjen e një pylli qendror të Evropës. Pasi të transplantohet pylli do të marrë një jetë të vetin, të ndryshojë ngjyrat ndërsa sezoni kthehet dhe tërheq jetën e egër.

Nga ora 10 e mëngjesit deri në ora 10 pas dite (hyrje falas), audienca do të përjetojë një panoramë unike të pemëve, ditën dhe natën, nën dritën natyrale ose nga drita e dritës. Takimi për FOREST do të shkaktojë një shumësi përgjigjesh dhe emocionesh, dhe në varësi të kohës së ditës ose natës pemët do të formojnë një peizazh gjithnjë në ndryshim. Kjo panoramë tërheqëse do të hapë rrugën për një perspektivë dhe kuptim krejt të ri të pyjeve.

“Për shumë njerëz, për shkak të situatës aktuale, kjo përfaqëson një memorial si pjesë e diskutimit të ndryshimit të klimës”, i tha Littmann Reuters në ekspozitën në qytetin pranë liqenit.

Ekspozita përfshin instalimin e 300 pemëve, të cilat u transplantuan me kujdes gjatë fushës së futbollit.

Pasi të mbyllet ekspozita, më 27 tetor 2019, pylli do të kopjohet me kujdes në një vend publik afër stadiumit si një “skulpturë e gjallë e pyjeve”, përcjell albinfo.ch.