Bota

40 mijë refugjatë do të rishpërndahen nëpër Evropë

Shefat  e shteteve anëtare të Bashkimit Evropian ranë dakord që në dy vitet e ardhshme të ndajnë rreth 40 mijë emigrantë siriane dhe Eritrean që janë gjetur në Greqi dhe Itali.

Presidenti i Këshillit të Evropës, Donald Tusk tha se Evropa do të duhet të merren me 60 mijë azilkërkues, dhe nëse nuk respektojnë rregullat mund të kërcënohet marrëshja e Shengenit.

Emigrantët që nuk kanë të drejtë ligjore për të hyrë në Bashkimin Evropian do të debortohen.

Ne kemi nevojë për solidaritet nga shtetet kufitare. Shefat ranë dakord  që 40 mijë njerëz për të lëvizini nga Greqia dhe Italia për në vende të tjera gjatë dy viteve të ardhshme.

Unë jam i bindur gjithashtu se nuk mund të ketë solidaritet derisa emigrantët e zhvendosur nuk janë regjistruar siç duhet, tha Tusk.

Presidenti i Komisionit Evropian, Jean Claude Juncker beson se plani ka ambicie modeste dhe ai do të testojë nëse sistemi funksionon, por është e rëndësishme për të ndihmuar 60 mijë refugjatëve.

Kryeministri italian Matteo Renzi tha para takimit se nëse shtetet anëtare nuk bien dakord për pranimin e 40 mijë refugjatëve, meriton të quhet Evropë.

Pavarësisht marrëveshjes së rishpërndarjes së emigrantëve, Bashkimi duhet t’i japin të drejtën e përjashtimit Hungarisë, e ciliae ka quajtur planin absurd dhe Bullgarisë, pasi ajo është një nga vendet më të varfëra në Bashkimin Evropian.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI