Futboll

50 njerëzit më të pushtetshëm në sportin zviceran, hera e parë në histori për Xhakën

Listën e gazetës zvicerane "Watson", për personalitete më me ndikim në sportet zvicerane, e udhëheq futbollisti shqiptar, Granit Xhaka. Në këtë listë janë të përfshirë edhe Lara Gut-Behrami (9), Xherdan Shaqiri (14) etj

Është hera e parë që në krye të renditjen e më të personaliteteve më të pushtetshëm qëndron futbollisti 26-vjeçar shqiptar. Karakteri dhe puna e tij në 2018 ka çuar në përkufizimin e njerëzve dhe kushteve në futbollin zviceran.

Përse? Gjithçka ndodhi më 22 qershor 2018. Zvicra luajti ndeshjen e dytë të Kupës Botërore kundër Serbisë. Ishte mbrëmja që ndryshoi aq shumë në peisazhin zviceran të sportit. Në fillim u shkaktua një gjest i vogël. Duart e palosura mbi njëra-tjetrën. Të dy gishtërinjtë e kryqëzuar. Gishtat lëvizin lart e poshtë. Shqiponja me dy kokë.

Këtë gjest, Granit Xhaka e demonstroi pas golit ​​të tij për rezultatin e përkohshëm 1:1. Shaqiri dhe Lichtsteiner e ndjekin shembullin e tij. Por është Xhaka që provokon debatet e javës së ardhshme. Kuptimi i saktë i shqiponjës dykrenare, pavarësisht nëse është politikë ose thjesht një shprehje gëzimi, nuk është as vendimtare. Fakti është: Xhaka shkakton dridhje në futbollin zviceran.

Xhaka do ta kishte lehtë për të provokuar shkarkimin e trajnerit Petkoviq. Por ai nuk e bëri këtë veprim. Në vend të kësaj, ai ndihmon në mënyrë aktive për të bindur të gjithë ekipin – dhe në vjeshtë, në kualifikime (6-0 kundër Islandës, 5-2 kundër Belgjikës). Përsëri, Xhaka ishte figura kryesore.

Kjo tregon se Xhaka është bërë zëri dominues në futbollin zviceran. Ai jo vetëm që dikton drejtimin në fushë. Por edhe pranë vendit.

Kështu, mesfushori mbrojtës do të vazhdojë të çimentojë pozitën e tij si njeriu më me ndikim në sportin kryesor zviceran. Me të drejtë. Xhaka mishëron integrimin e suksesshëm të sekondave me futboll, si asnjë tjetër. Ai shërben si model për çdo të mitur. Më shumë se çdo futbollist tjetër zviceran.