Lajme

66 % e zviceranëve, të zemëruar nga bashkimi i Credit Suisse-UBS

Një sondazh i publikuar këtë javë tregoi se 66% e zviceranëve të anketuar ishin ose shumë (37%) ose mjaft (29%) të zemëruar për bashkimin

Plani i miratuar me shpejtësi, i krijuar pas dyerve të mbyllura fundjavën e kaluar për të bashkuar dy bankat më të mëdha të Zvicrës, ka ngjallur zemërim të gjerë shkaku i sulmit ndaj fotoreporterit zviceran në Ukrainë gjithë Zvicrën. Një sondazh i publikuar këtë javë tregoi se 66% e zviceranëve të anketuar ishin ose shumë (37%) ose mjaft (29%) të zemëruar për bashkimin, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.

Në fund të javës së kaluar, kriza në besimin e investitorëve në Credit Suisse Group ia la vendin fillimeve të një drejtimi bankar. Për të rivendosur qetësinë, një bashkim i Credit Suisse dhe UBS u organizua pas dyerve të mbyllura gjatë fundjavës.

Në fund, mbajtësve të 16 miliardë frangave të obligacioneve AT1 (të njohura edhe si CoCo ose bonot me dorëzani) iu shënua vlera e aseteve të tyre në zero, dhe aksionarëve, të cilët në fund të vitit 2022 mbanin aksione në një biznes me kapital vlera kontabël prej 48 miliardë CHF, u vendos të merrte aksione në UBS me vlerë 3 miliardë CHF, përcjell tutje albinfo.ch.

Në anketë, 54% e të anketuarve ishin plotësisht (28%) ose në mënyrë të drejtë (26%) kundër bashkimit të nxituar të dy bankave. Kjo përqindje u rrit në 56% në Zvicrën gjermanishtfolëse. Të anketuarit në rajonet franceze (47%) dhe italisht-folëse (51%) ishin pak më pak kundër lëvizjes.

Mbështetësit e Partisë Popullore Zvicerane, partia më e madhe politike në Zvicër, ishin më kundër bashkimit të fshehtë. 61% e mbështetësve të partisë ishin ose kundër (39%) ose mjaft kundër (22%) kombinimit të bankës, përcjell tutje albinfo.ch.

Nga ata të përfshirë në marrëveshje, menaxhmenti i Credit Suisse ishte më pak i besuar. Vetëm 8% e të anketuarve u besuan atyre, ndërsa vetëm 29% i besonin rregullatorit FINMA. Aktorët më të besuar ishin Banka Kombëtare Zvicerane (66%), menaxhmenti i UBS (47%) dhe Këshilli Federal (44%).

Shqetësimet kryesore të lidhura me bashkimin përfshinin humbjet e vendeve të punës (83%), dëmtimin e sektorit financiar të Zvicrës (75%) dhe dëmtimin e reputacionit të ekonomisë së vendit (73%), përcjell tutje albinfo.ch.

Sondazhi zbuloi gjithashtu tre kërkesa publike: përgjegjësi më të madhe nga menaxhmenti i Credit Suisse (96%), masa kundër paketave abuzive të pagave në sektorin bankar (93%) dhe fundi i privatizimit të fitimeve bankare dhe shtetëzimi i humbjeve të tyre (88). %).

Sipas institut gfs.bern, organizata që kreu sondazhin, këto tre kërkesa nënvizojnë zhgënjimin e madh të ndjerë nga publiku në lidhje me paketën e shpëtimit politiko-ekonomik të Credit Suisse dhe përgjegjësve për të.

Së fundi, 71% mbështesin një plan për një hetim parlamentar për rrëmujën, diçka që tashmë kërkohet nga disa parti politike.