Lajme

7 fshatrat më të vogla zvicerane, me më pak se 50 banorë

Në Zvicër ka shumë fshatra dhe komunitete të vogla, transmeton albinfo.ch.

Më i vogli është i zënë nga një familje me tre anëtarë. Ndërkohë që Blick paraqet fshatrat më të vegjël me më pak se 50 banorë.

 

Berken BE

Berken është një komunitet i vogël në rrethin administrativ të Oberaargau në kantonin e Bernës. Fshati ka një sipërfaqe prej vetëm 1.39 km2 dhe ka 45 banorë. Pavarësisht nga madhësia e saj, komuna ka një gamë relativisht të madhe klubesh dhe restorantesh.

 

Rebévelier BE

Rebévelier është një fshat i vogël bujqësor gjermanishtfolës në veri të kantonit të Bernës. Komuna mbulon një sipërfaqe prej 3.55 km2 dhe kishte vetëm 41 banorë në fund të vitit 2018. Edhe sot fshati jeton kryesisht nga bujqësia.

 

Qortoni BE

Schelten është komuna më veriore në kantonin e Bernës. Ndodhet në verilindje dhe drejtpërdrejt në kufirin gjuhësor. Prandaj komuna është dygjuhëshe dhe zyrtarisht quhej La Scheulte deri në vitin 1914. Sot komuniteti 5.56 km2 ka një popullsi prej 36 banorësh.

 

Bister VS

Bister është komuna më e vogël në kantonin e Valais. Ndodhet në verilindje të kantonit dhe është pjesë e rrethit Ostlich Raron. Komuna politike ka një sipërfaqe prej 5.81 km2 dhe ka 33 banorë.

 

Tubi i dhomës SO

Kammersrohr është një komunë e vogël në rrethin e Lebern SO. Fshati ka një sipërfaqe prej vetëm 0,95 km2 dhe kishte gjithsej 28 banorë në fund të vitit 2018. Fshati u themelua në mesjetë dhe fillimisht përbëhej nga vetëm një fermë, e cila nuk i përkiste asnjë komune. Tashmë janë bërë disa përpjekje për të bashkuar Kammersrohr me komunitetet e tjera. Por kongregacionet nuk pajtoheshin kurrë.

 

Corippo TI

Corippo është një komunë në Luginën Verzasca. Për një kohë të gjatë është konsideruar si një nga komunitetet më të vogla në Zvicër. Fshati ka vetëm 11 banorë në një sipërfaqe prej 7.7 km2. Vetëm vitin e kaluar, më 18 tetor 2020, Bashkia u bashkua me ish-komunat Brione, Cugnasco Gerra, Frasco, Lavertezzo, Sonogno dhe Vogorno për të formuar bashkinë e re të Verzasca.

 

Zumdorf UR

Zumdorf në jug të Urisit konsiderohet fshati më i vogël në Zvicër. Vetëm tre njerëz jetojnë këtu, familja Schmid me tre anëtarë. Babai dhe dy djemtë e tij drejtojnë një restorant atje së bashku. Përndryshe, në fshat ka vetëm dy vila dhe një kishëz. Fshati dikur kishte më shumë banorë. Por, që nga një ortek i keq dhe rreziku i vazhdueshëm i orteqeve, shumë janë larguar nga fshati. /Albinfo.ch