Koronavirusi: çast pas çasti

8 javë mungesë, si po shkon mësimi në Zvicër

Rihapja e shkollave në Zvicër - pasi tetë javë nxënësit ishin në shtëpi për shkak të pandemisë koronavirus - ka shkuar mirë, pavarësisht se është një "lloj i ndryshëm i ditës së shkollës", kanë thënë mësuesit dhe zyrtarët

Të hënën, të gjitha shkollat ​​e detyrueshme (me nxënës deri në moshën 16 vjeç) u rihapën, por sipas kërkesave kombëtare të sigurisë të hartuara nga Zyra Federale e Shëndetit Publik, të dizajnuara për të mbrojtur nxënësit dhe mësuesit, përcjell albinfo.ch.

Edhe nëse dita e parë do të shkonte mirë, “nuk ishte një ditë normale shkollore (e hënë) dhe nuk do të jetë as një ditë normale të martën, raporton SRF.

Mësuesit duhet të merren me masat e veçanta të higjienës – të cilat përfshijnë larje ekstra të duarve dhe mbajtjen e distancës midis të rriturve dhe nxënësve (por jo ndërmjet vetë nxënësve dhe pa maska), tha Dagmar Rössler. Në shkollën e saj, fëmijët ishin jashtëzakonisht të motivuar, por edhe mjaft ngacmues. Ata u mërzitën pak nga masat e mbrojtjes, por u mësuan me shpejtësi, tha ajo, përcjell tutje albinfo.ch.

Një fillim i butë është i nevojshëm për të marrë parasysh ata nxënës që iu përgjigjën mirë shkollimit në shtëpi gjatë tetë javëve pa shkollë dhe ata që kanë humbur terrenin, shtoi ajo.

Dallimet kantonale

Jo të gjithë nxënësit u kthyen në të njëjtat kushte, pasi kantonët (të cilët janë përgjegjës për çështje arsimore në Zvicër) kanë marrë qasje të ndryshme.

Ndërsa shumica e kantoneve që flasin gjermanisht kanë zgjedhur një rihapje të plotë, shumë në Zvicër që flasin frëngjisht, si dhe kantonet që flasin gjermanisht, Cyrihu dhe St Gallen kanë bërë një qasje hap pas hapi. Këtu, klasat janë ndarë në dy, me orare të alternuara, deri në katër javë, përpara se të rifillojnë klasat e plota, përcjell tutje albinfo.ch.

Shefi i arsimit i kantonit Basel City, Conradin Cramer tha se fillimi i mësimeve kishte “funksionuar vërtet mirë”. Kantoni kishte zgjedhur një rifillim të plotë dhe vetëm 2% e nxënësve nuk ishin paraqitur – gjë që ishte më e mirë se sa pritej. Kjo tregoi se prindërit kishin besim në qasjen e kantonit, tha ai. Kantoni më parë kishte qenë nën kritika nga disa mësues dhe prindër se nuk kishte zgjedhur një kthim të mahnitur.

Në kantonin frëngjisht Fribourg, i cili po mban një kthim të mahnitshëm, numri i shfaqjeve të nxënësve nuk ishte gjithashtu i vogël, thanë zyrtarët, dhe kishte mësues të mjaftueshëm.

Kantoni në gjuhën italiane Ticino, i cili ka qenë më i prekur nga koronavirusi, ndërsa kufizohet me Italinë, gjithashtu ka zgjedhur gjysmë klasa. Raporti i SRF që ka frikë se mund të vijë një valë e dytë e infeksioneve ka qenë më e lartë atje se në pjesën gjermanishtfolëse të vendit. Për shembull, në Lugano, më shumë se 200 fëmijë të shkollës fillore qëndruan në shtëpi të hënën.