Lajme

90 deputetë mbrojnë interesat në sektorin e shëndetësisë

Pas njoftimit të së martës për një rritje të primeve të sigurimeve shëndetësore, mediat zvicerane i janë kthyer gjerësisht temës së shëndetit.

RTS ka njoftuar se një hetim i SonntagsZeitung identifikon 90 deputetë që konsiderohen si lobistë në këtë fushë.

Hulumtimi numëronte gjithsej 113 lobistë shëndetësorë që punonin nën La Coupole, duke përfshirë vetëm 23 “të vërtetë”.

Interesat që këta persona mbrojnë janë të shumëllojshme dhe të ndryshme. Spitalet, organizatat e mjekëve dhe madje edhe farmacitë janë më të përfaqësuara, përcjell albinfo.ch.

Parlamentarët janë të lidhur me këto grupe interesi, të cilat ndjekin objektiva të ndryshëm politikë.

Për shembull, Qendra mbështet kryesisht kompanitë e sigurimeve shëndetësore, si dhe industrinë farmaceutike së bashku me PLR dhe SVP. Në vend të kësaj PS mbron organizatat profesionale të mjekëve.

Kështu, këta zyrtarë të zgjedhur përfaqësojnë afërsisht një të tretën e dy Dhomave. Për t’u konsideruar si lobist, ju duhet një mandat në çdo institucion në sektorin e shëndetësisë, për shembull të uleni në komitetin e një organizate ombrellë.

Avokimi brenda degës legjislative nuk është padyshim një fenomen i ri.

“Lobimi nuk është problem në vetvete. Është normale që në parlament të kërkohen njohuri të specializuara, kur bëhet fjalë për balancimin e ligjeve të reja. Por në fushën e shëndetësisë, lobimi ka marrë përmasa shqetësuese dhe ka prova që ‘bllokon reformat’”, thuhet në njoftim.

Projektet që synojnë reduktimin e kostove të kujdesit shëndetësor dhe rrjedhimisht edhe primet, kanë dështuar vitet e fundit në Bernë.

Hetimi tregon gjithashtu një mungesë transparence. Në përgjithësi është e vështirë të dihet shpërblimi i këtyre mandateve që u jepen zyrtarëve të zgjedhur nga sektori i shëndetësisë.