Bota

900 euro pensioni minimal, tensione në koalicionin qeverisës gjerman

Në kuadër të koalicionit qeverisës të kancelares Angela Merkel, që përbëhet nga CDU-ja, partia simotër bavareze CSU dhe socialdemokratët (SPD), është zhvilluar një diskutim mbi propozimin e Social Demokratëve për aplikimin e një pensioni minimal prej 900 euro, përcjell albinfo.ch.

“Qëllimi im nuk është rritja e pensioneve me 20 euro, sepse nuk do të ndihmojë askënd. Rritja duhet të jetë shumë më e lartë”, tha ministri i Punës, Hubertus Hale, nga Partia Social Demokratike e Gjermanisë (SPD) në një intervistë me transmetuesin publik të shërbimit ARD, duke shpjeguar konceptin e tij për futjen e një pensioni minimal.

Hale dëshiron në këtë mënyrë financiarisht për të ndihmuar ata punëtorë që kanë punuar për pagën e tyre minimale gjatë gjithë jetës së tyre dhe aktualisht marrin një pension që arrin në mbi 500 euro.

Këta pensionistë aktualisht kanë të drejtën e ndihmës financiare në kuadër të mbrojtjes sociale, dhe kjo varet nga shuma e pensionit dhe vendi i banimit.

Për partnerin e koalicionit të Social Demokratëve, Bashkimi Kristian Demokratik CDU / CSU, propozimi i ministrit të Punës Hale shkon paksa larg.

Kancelarja gjermane, Angela Merkel, ka reaguar me kujdes ndaj propozimit të ri, duke treguar një marrëveshje koalicioni që përcakton shumën minimale të pensioneve, e cila do të jetë 10 për qind më e lartë se i ashtuquajturi “pragu social”, derisa propozimi i Hale praktikisht do të thotë një rritje prej 20 për qind.