Koronavirusi: çast pas çasti

A ka marrë Zvicra masat e duhura për koronavirus?

Zvicra edhe pse ka marrë masa, dallon nga shtetet tjera, sidomos nga Italia fqinje

Ju mund ti hiqni gjithçka Zvicrës, por jo demokracinë. Dhe kështu, ndërsa gjysma e planetit është në izolim për shkak të pandemisë, raundi i dytë i zgjedhjeve administrative do të mbahet rregullisht në Gjenevë të dielën e ardhshme.

Imazhi jep një përshtypje të qartë për paradoksin e vendit helvetik, një nga ata që është goditur më shumë nga koronavirusi, por që deri më tani ka zbatuar masa më pak të rrepta se vendet e tjera të Evropës, duke filluar nga Italia.

Ata i besojnë ndjenjës së përgjegjësisë së popullatës dhe marrim parasysh faktin se, duke pasur parasysh një kthim në normalitet, motori i kombit, veçanërisht ai ekonomik, nuk mund të paralizojë plotësisht veten e tij.

Që nga e enjtja në mbrëmje, 18.827 njerëz në Zvicër ishin sëmurë me Covid-19 dhe 536 kishin vdekur. Me një popullsi prej vetëm 8.6 milionë, ky është indeksi më i keq në marrëdhëniet midis infeksioneve dhe banorëve, një pacient për çdo 480 individë: vetëm Spanja është më keq se çdo vend tjetër në këtë moment. Sidoqoftë, virusi është përhapur shumë në mënyrë të çrregullt në territor; fakti që zonat më të prekura (Gjenevë, Cyrih, Tiçino) janë edhe ato ku transporti ndërkufitar është më i madhi (punëtorët nga Franca, Gjermania, Italia) ka nxitur për herë të pestë polemikën mbi përdorimin e krahut të punë snga jashtë, transmeton Scan.

Për të përballuar këtë situatë, qeveria e Bernës ka mbyllur të gjitha aktivitetet që konsiderohen jo thelbësore (duke filluar me bare, restorante dhe lehtësira turistike) dhe ka ulur transportin në minimum.

Ajo gjithashtu ndaloi demonstratat publike dhe tubimet e më shumë se 5 personave; megjithatë, ai nuk ka mbyllur njerëz në shtëpi dhe parashikon gjobitje deri në 100 franga për shkelësit por asnjë ankesë penale, përcjell albinfo.ch.

Natën midis 8 dhe 9 Mars, kufijtë kombëtar u mbyllën (megjithëse Zvicra aderon në traktatin e Shengenit) por me kërkesën e qartë të Ministrit të Jashtëm, Ignazio Cassis, lejohet hyrja në kufi nga Lombardia, rajoni më i infektuar në Evropë.

Një masë e domosdoshme, përndryshe ekonomia lokale do të ishte ndalur, duke filluar me sektorin e shëndetësisë i cili ka rekurs për 5,000 punonjës nga Italia.

Këto kufizime fillimisht do të mbeteshin në fuqi deri më 19 prill, por Alain Berset, Ministri i Shëndetësisë, tashmë ka deklaruar se ai beson se respektimi i këtij afati është iluziv.

Guy Parmelin, kolegu i tij në Ministrinë e Ekonomisë, tha se ishte i kënaqur me mënyrën se si popullsia i respektonte rregulloret.

Megjithatë, disa kantone e kanë parë të dobishme shtrëngimin e masave kombëtare: Ticino ka ndaluar ata mbi 65 vjeç të largohen nga shtëpia. Një normë e vjetër që daton që nga koha e Luftës së Ftohtë gjithashtu u vu në përdorim, e cila ftonte familjet zvicerane, (shtëpitë e të cilave shpesh kanë bunkerë anti-atomikë) që të grumbulloin produkte thelbësore (ujë, ushqim me jetëgjatësi të lartë, ilaçe themelore, vegla). Sidoqoftë, rekomandohet të mos ketë dyndje të kota nëpër supermarkete.