Lajme

A mund të ngas makinë me targa të huaja në Zvicër?

A ju lejohet të vozitni një makinë që është e regjistruar jashtë vendit në Zvicër? Ja çfarë duhet të dini

Shumë pak njerëz që jetojnë në Zvicër janë të vetëdijshëm se si rezident në Zvicër me patentë shofer zviceran në përgjithësi nuk u lejohet të drejtojnë një automjet privat me targë të huaj brenda Zvicrës, nëse automjeti është deklaruar dhe taksuar vetëm jashtë vendit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Kjo nuk është e mundur sipas ligjit doganor, pasi makina konsiderohet e importuar dhe duhet të deklarohet dhe të tatohet.

Nëse vendosni të drejtoni një makinë me targa të huaja dhe të tërhiqeni nga policia për një kontroll sigurie, mund të jeni të detyruar të paguani detyrime doganore, së bashku me taksën e automobilave dhe importit, ndërsa përballeni edhe me një gjobë të madhe, përcjell tutje albinfo.ch.

Pra, nëse dëshironi të vozitni një automjet që është i regjistruar jashtë vendit në Zvicër, do t’ju duhet gjithashtu ta deklaroni dhe ta taksoni atë këtu.

Por a ka ndonjë përjashtim?

Ndërsa në përgjithësi nuk ju lejohet të merrni makinën e mikut tuaj vizitor për një rrotullim në rrugët zvicerane – madje edhe për një udhëtim të shpejtë në Coop-in tuaj lokal, ka situata në të cilat ju, si banor në Zvicër me patentë shoferi zviceran, lejoheni për të vozitur në Zvicër me një automjet që është i regjistruar në një shtet tjetër.

Nëse jeni, për shembull, i punësuar nga një kompani gjermane afër kufirit që ju siguron një makinë kompanie, ju lejohet të kaloni nëpër Zvicër me këtë automjet në emër të punëdhënësit tuaj në rrugën tuaj të drejtpërdrejtë për në punë.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se në këtë rast duhet të merrni një leje doganore nga dogana zvicerane përpara udhëtimit tuaj të parë.

Nëse jeni turist – jo banor në Zvicër – atëherë mund të vozitni lirshëm me makinën tuaj të huaj në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.

Por, çka nëse vendosni të zhvendoseni në Zvicër dhe të sillni makinën tuaj?

Nëse lëvizni në Zvicër dhe merrni me vete një makinë të regjistruar jashtë vendit, fillimisht duhet ta deklaroni vetë automjetin tuaj gjatë zhdoganimit në kufirin zviceran pa u nxitur dhe, nëse është e nevojshme, ta deklaroni atë.

Megjithatë, mënyra se si makina juaj duhet të deklarohet në doganë dhe sa do t’ju duhet të paguani do të varet nga shumë faktorë, si për shembull sa kohë e keni në pronësi makinën.

Nëse e keni në pronësi makinën tuaj për më shumë se gjashtë muaj, do të jeni në gjendje të importoni automjetin tuaj me të njëjtën certifikatë që ju nevojitet për sendet tuaja personale, pasi makina thjesht do të llogaritet si pjesë e pronës tuaj personale. Në këtë rast, është e rëndësishme të siguroheni që makina juaj të jetë në listën e pronës tuaj personale.

Megjithatë, nëse e keni në pronësi makinën tuaj për më pak se gjashtë muaj, ajo do të shihet si një automjet i ri dhe do të zbatohen kosto shtesë, si detyrimet dhe tarifat e importit. Ndër këto tarifa janë tarifat doganore (përveç nëse automjeti importohet nga BE-ja), taksa e automobilave (4 për qind), TVSH-ja (7.6 për qind), si dhe tarifat e menaxhimit.

Për më tepër, nëse lëvizni në Zvicër me një makinë që është e regjistruar jashtë vendit dhe që e keni në pronësi për më shumë se gjashtë muaj, do të keni deri në një vit kohë për ta regjistruar veturën në Zvicër dhe për të marrë një targë të re si pjesë e regjistrimit.

Ky rregull nuk zbatohet për makinat që kanë qenë në posedim tuaj për më pak se gjashtë muaj. Në këtë rast, ju duhet të regjistroni makinën tuaj të re brenda muajit të parë të mbërritjes tuaj në Zvicër.

Çfarë dokumentesh duhet të sjell për të lëvizur makinën time në Zvicër?

Nëse lëvizni në Zvicër me një makinë që e keni pasur për më shumë se gjashtë muaj, do t’ju duhet të sillni me vete dokumentet e mëposhtme: dokumentin e regjistrimit të automjetit, dokumentin e regjistrimit të automjetit nëse makina juaj është e regjistruar në Gjermani, aplikimi për ‘zhdoganimin e dërgesat e sendeve shtëpiake’, një dokument zyrtar identiteti, një kontratë shitjeje ose faturë dhe një dëshmi të aktivitetit në Zvicër (leje qëndrimi, kontratë pune, ose marrëveshje qiraje).

Nëse e keni pasur automjetin tuaj për më pak se gjashtë muaj, do t’ju duhet të sillni vetëm dokumentin e regjistrimit të automjetit, një dokument zyrtar identiteti, një kontratë shitjeje ose faturë, si dhe një dëshmi të aktivitetit në Zvicër (leje qëndrimi, kontratë pune, ose marrëveshje qiraje).

Gjatë regjistrimit do të mund të merrni një targë zvicerane.