Bota

Adoleshentët dhe digjitalizimi: “Në rrjetet sociale, autenticiteti është një fjalim”

Disa mesazhe ose foto të vendosura në rrjetet sociale nga të rinjtë, mund të kenë pasoja në jetën e tyre të moshuar. Ashtu si Bilal Assani, kandidati për Eurovizion 2019, apo Mennel Ibtissem, ish-kandidat i The Voice, të cilit fotot e tyre i kanë postuar ndërsa ata ishin ende adoleshentë të rinj, janë nxjerrë gjatë ekspozimit të tyre në media. 

Kur je prind, çfarë mund të ndërmerret për të ndihmuar fëmijët që të menaxhojnë ekspozimin e tyre në mediat sociale? Përgjigjet Thibaut Thomas, mësues në Celsa-Sorbonne dhe Universitetin amerikan të Parisit, specialist në komunikimin në rrjetet sociale.

La Croix: Pse adoleshentët janë më të ndjeshëm në rrjetet sociale?

Thibaut Thomas: Rrjeti social është një hapësirë e perceptuar nga fëmijët dhe adoleshentët që të jenë jashtë arritjes së të rriturve, veçanërisht prindërve. Në të vërtetë, ju jeni akoma nën vëzhgimin e ligjvënësit.

Një raport nga Danah Boyd, një studiues amerikan në shkencat humane dhe shoqërore të specializuar në studimin e mediave sociale dhe përdorimet e tyre nga të rinjtë, tregon se si adoleshentët kalojnë kohë me njëri-tjetrin, jashtë botës fizike. Ata po kërkojnë për hapësira të reja ku mund të shprehin veten e tyre dhe kështu të përjetojnë identitetin e tyre. Megjithatë, për një adoleshent sot, shprehja mbart pasoja, sepse çdo mesazh arkivohet dhe mund të zbulohet më vonë.

Si mundet të ndihmojë një prind adoleshentin që duket shumë i ekspozuar?

T.T: Gjëja e parë që duhet bërë për një prind është të kujtojmë kuadrin ligjor, për të kuptuar se të qenit në internet ka pasoja. Për shembull, nëse një person vendos fotografi të guximit të tij, kjo mund të ketë pasoja nga një numër i konsiderueshëm ligjesh. Rrjetet sociale janë hapësirë e re publike, kështu që duhet të sillesh siç duhet.Tjetër, sigurohuni që fëmija të dijë saktësisht se kush ka qasje në përmbajtjen e tyre, të marrë përsëri listën e abonentëve të tyre, të sigurojë që llogaria është në mënyrë private dhe se vetëm njerëzit që ai i “pranon” e shohin mesazhe.

A janë të pambrojtur adoleshentët ndaj sfidave të medias sociale? Cilat elemente të dialogut mund të ndihmojnë adoleshentët të mos e vënë veten në rrezik?

T.T: Është e mundur të diskutohet, gjatë një diskutimi me adoleshentin, aspektin real dhe publik të rrjeteve sociale. Prindi gjithashtu mund të kujtojë se nëse personalitete të caktuara janë modeluar në shoqërinë tonë nëpërmjet internetit, ata janë në të vërtetë një punë ndërtimi të imazhit të tyre dhe e zotëronin ekspozimin e tyre.Mund të jetë interesante të shkosh me fëmijët në llogarinë e një njeriu të famshëm në internet, si Kim Kardashian për shembull, të përhapet pas spontanitetit të dukshëm të klisheve, punën paraprake që ajo përbën. Gjithashtu do të shfqet se ajo që quhet autenticitet është një fjalim, nuk është një vlerë si e tillë, nuk ka matës të origjinalitetit.

Në çfarë moshe ndodhin sjelljet e para të rrezikshme?

T.T: Funksionimi i rrjeteve sociale bazohet në faktin që ne publikojmë diçka, në këtë kontekst na nxit që ta bëjmë atë sa më parë që të jetë e mundur. Rrjetet krijojnë vlerë sepse jetojmë në shoqëri dhe ndërtojmë lidhje sociale jashtë familjes. Duke përdorur rrjetet, ne bëhemi konsumatorë.Kujdesi duhet të forcohet sapo të hyni në kolegj, sepse mjetet digjitale i lejojnë fëmijët të bashkëveprojnë me të tjerët pa kontroll prindëror.

A duhet të shikojmë adoleshentët tanë në rrjetet sociale? Si mund të ndihmojnë prindërit të mbrojnë reputacionin e fëmijës së tyre?

T.T: Privatësia nuk është një gjendje pune, ajo është ndërtuar. Ndërsa mësohet të lexohet dhe shkruhet, duhet të mësohet të përcaktohet se çfarë është rendi publik dhe privat.Përgjegjësia për këtë mësim qëndron tek prindërit, të cilët për shembull mund të përcaktojnë me fëmijët e tyre parametrat e llogarive të tyre në rrjetet sociale. Ky reflektim i përbashkët do të bëjë të mundur përcaktimin paraprakisht ku është kufiri i asaj që ata dëshirojnë të tregojë.