Lajme

Aktivistët e klimës bllokojnë hyrjet e bankave zvicerane, dënohen

Më 8 korrik, aktivistët e Klimës së Drejtësisë bllokuan selinë dhe hyrjet e UBS në Aeschenplatz.

Pasi kompania ngriti një padi, policia përfundoi veprimin pas një ultimatumi. 19 aktivistë u arrestuan përkohësisht. Ata injoruan ultimatumin e policisë dhe nuk e lanë vendin vullnetarisht.

Kundër aktivistëve, zyra e prokurorisë së Baselit kishte dhënë dënime për shtrëngim, shkelje të paqes dhe pronës. Dënimet me kusht të burgut prej 150 deri 170 ditësh ose gjoba deri në 180 tarifa ditore prej 50 frangash u shqiptuan për protestuesit.

Klubi i Klimës Drejtësia tha se dënimet janë si “joproporcional”.

A rrezikojnë aktivistët marrëdhëniet ndërkombëtare?

Të mërkurën, u njoftua se nëntë shtetas gjermanë, dy finlandezë dhe një grek, një amerikan dhe një austriak, të cilët morën pjesë në fushatë, u janë dhënë ndalime hyrëse. Këto ndalime janë deri në tre vjet, sipas një deklarate nga Drejtësia Klimatike.

Këto dënime ishin të justifikuara nga rreziku i marrëdhënieve ndërkombëtare të Zvicrës.

Urdhrat penalë ende nuk janë përfundimtarë, dhe gjithashtu mund të paraqitet një ankesë kundër vendimeve të Zyrës së Migracionit. Klubi i  Klimës Drejtësia ndoshta do të sfidojë këtë, tashmë ka mbledhur 32,000 franga për të përballuar shpenzimet ligjore. Në Cyrih, rreth 100 aktivistë dënuan urdhrat ndëshkimorë, shkruan 20 minuta, përcjell Albinfo.ch.

Klubi i Klimës Drejtësia akuzon bankat e mëdha UBS dhe Credit Suisse se kanë një pjesë të madhe të përgjegjësisë për ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu. Ata do të investonin miliarda në projekte të mëdha për klimën, të tilla si pastrimi i Hambacher Forst ose fracking në Teksas.

UBS kundërshton kritikat nga aktivistët e klimës

UBS luftoi të mërkurën më akuzat e aktivistëve dhe përshkroi strategjinë e saj të klimës. Me këtë dhe bashkëpunimin me institucione dhe aktorë të ndryshëm, ajo donte të ndihmonte në formimin e tranzicionit në një ekonomi me karbon të ulët.

Projektet tashmë ishin duke u zhvilluar, thuhej nga kompania. Për shembull, gjatë vitit të kaluar, asetet e lidhura me dioksidin e karbonit u reduktuan në 2.7 nga 6.6 miliardë dollarë më parë. Në të njëjtën kohë, investimi i qëndrueshëm lidhur me klimën gjatë kësaj periudhe është rritur në 87.5 nga 74 miliardë dollarë më parë.

Konsumatorët gjithashtu do të ndihmohen për të vlerësuar rreziqet që lidhen me klimën. Për këtë qëllim, banka ka zhvilluar produkte dhe shërbime që u mundësojnë klientëve të përcaktojnë gjurmët e ponderuara të karbonit të investimeve të tyre dhe t’i përshtaten ato me objektivat e Marrëveshjes së Parisit për Ndryshimet Klimatike.