Shkurt.ch

Armata e Zvicrës mund të mbrojë emrin e orëve «Swiss Military»

Vendimi është përfundimtar, prandaj forcat e armatosura zvicerane tani janë në gjendje të mbrojnë markën ushtarake zvicerane për sektorin e orëve

Për vite të tëra, një furnizues i Baselit ka shitur orët e njohura me emrin “Swiss Military”. Tani e tutje emri i takon ushtrisë zvicerane.

Që në vitin 1996, kompania e orëve Charmex SA regjistroi emrin “Swiss Military” në regjistrin e markave tregtare në Liestal. Për mbi 20 vjet ajo shet orët  luksoze me këtë emër.

Sidoqoftë, në vitin 2013, Konfederata gjithashtu donte të kishte mbrojtjen e markës “Swiss Military” – dhe kështu filloi konflikti.

Charmex SA u rezistoi planeve të ushtrisë dhe autoriteteve federale. Ajo vuri në dukje se ajo kishte mbrojtur markën shumë më herët dhe se kishte shpenzuar shumë para gjatë viteve për ta bërë “Swiss Military”  si një nga produktet më të suksesshme të orëve.

Instituti për pronësi Intelektuale kishte mbështetur këtë pozicion të kompanisë së orëve dhe mohoi të drejtat e markës federale në fushën e orëve.

 Gjykata Federale Administrative tani vjen në një përfundim tjetër: Gjykatësit në St.Gallen theksojnë se në ndërkohë rregullat e lojës kanë ndryshuar, shkruan albinfo.ch.

Më shumë se katër vjet më parë, parlamenti miratoi ligjin e mbrojtjes së veshjes së Armatës së Zvicrës. Kjo përcakton se emërimet zyrtare mund të përdoren vetëm nga agjencitë zyrtare dhe autoritetet. “Swiss Military” është një emër i tillë zyrtar, gjykon Gjykata Federale Administrative.

Vendimi është përfundimtar, prandaj forcat e armatosura zvicerane tani janë në gjendje të mbrojnë markën ushtarake zvicerane për sektorin e orëve. Megjithatë, është e paqartë nëse Charmex SA mund të vazhdojë të prodhojë  orët “Swiss Military”. Kompani të tjera të tilla si Hanowa dhe Chrono gjithashtu prodhojnë produkte me këtë emër. Por duhet të kenë një marrëveshje licence me Qeverinë Federale.