E-Diaspora

Austri: Ndalohet pirja e duhanit në bare e restorante

Nga nëntori më nuk do të konsumohet cigare nëpër baret e restaurantet austriake, raporton albinfo.ch.

Pas disa vjetëve debati e diskutimi, të martën më në fund u arrit të votohet nga Parlamenti ligji për ndalimin e cigares në këto vende, shkruan thelocal.at, përcjell albinfo.ch.

Ky vendim ka nxitur reagime të publikut si dhe të shoqatave mjekësore austriake, e cila organizon një peticion kundër këtij ligji, ku u nënshkrua nga pothuajse 900,000 vetë, ose rreth 14 për qind të votuesve.

“Ne do të mbrojmë shëndetin e qindra-mijëra austriakëve dhe do të zgjasim jetën e tyre”, tha pas votimit Pamela Rendi-Wagner, kreu i opozitës kryesore Social Demokratike (SPOe).

Austria ishte një nga vendet e fundit evropiane ku pirja e duhanit ishte ende e lejuar në bare dhe restorante, pavarësisht thirrjeve për ndalesa që datojnë më shumë se një dekadë.

Deri më tani, duhani ka qenë i ligjshëm në institucione të tilla, për sa kohë që është bërë në një zonë të veçantë – megjithëse ky rregull nuk është zbatuar gjithmonë në mënyrë strikte.