Kosova

Austria e konsideron të paqëndrueshme situatën në Kosovë

Situata e sigurisë në Kosovë po cilësohet e paqëndrueshme nga shteti austriak. Ministrja e Mbrojtjes e Austrisë, Klaudia Tanner, gjatë ditës së djeshme ka folur së bashku me shefin e Shtabit të Përgjithshëm, Rudolf Striedinger, përmes video-konferencës me komandantët në misionet e huaja të Forcave të Armatosura Austriake.

Ministrja u informua për situatën aktuale të sigurisë në vendet veç e veç ku shërbejnë ushtarët austriakë si dhe për misionet përkatëse të ushtarëve, bëhet e ditur nga njoftimi i ministrisë.

Në këtë diskutim, ministrja Tanner vlerësoi se situata në Kosovë nuk është e qëndrueshme.
“Javët e fundit në veçanti kanë dëshmuar se situata në Ballkanin Perëndimor në përgjithësi, e në veçanti në Kosovë, nuk është e qëndrueshme. Trazirat e përsëritura ilustrojnë se sa thelbësisht e rëndësishme është prania e organizatave ndërkombëtare dhe kontributi ynë austriak”, tha ministrja Tanner.

Austria aktualisht ka 790 ushtarë të dislokuar jashtë vendit në 14 misione; nga të cilat 25 janë gra. Kontingjentet më të mëdha janë në Kosovë (KFOR, 314 persona), Bosnjë e Hercegovinë (EUFOR, 293 persona) dhe Liban (UNIFIL, 205 persona).