Lajme

Avioni i parë elektrik, i certifikuar, u ngrit për herë të parë në Zvicër

Aeroplani, motori i të cilit punon nga energjia elektrike, ka përfunduar fluturimin në Zvicrën perëndimore

Avioni i parë i certifikuar në botë, i mundësuar nga energjia elektrike, ka përfunduar fluturimin në Zvicrën perëndimore, transmeton albinfo.ch.

Pipistrel Velis Electro me dy vende përdoret kryesisht për trajnimin bazë të pilotëve. Ky lloj aeroplani fluturoi mbi një fshat afër Fribourg javën e kaluar, njoftoi Zyra Federale e Aviacionit Civil (FOCA) e Zvicrës.

Certifikimi i tij erdhi përmes një bashkëpunimi të ngushtë midis FOCA dhe autoriteteve të tjera të aviacionit, si dhe Agjencisë së Sigurisë së Aviacionit të Bashkimit Evropian (EASA) dhe prodhuesit slloven Pipistrel, transmeton tutje albinfo.ch.

Në tre vjetët që çuan në procesin e certifikimit, FOCA dhe të tjerët përcaktuan kushtet për funksionimin, mirëmbajtjen e tyre, dhe pilotimin dhe trainimin e personelit. Falë këtij avioni të vogël, autoritetet e aviacionit kanë qenë në gjendje të fitojnë përvojë në aprovimin e llojeve të ulët të emetimeve të shtytjes së avionëve. Në mes të marsit, EASA miratoi motorin e saj elektrik.

Tani FOCA dhe EASA kanë një themel për certifikatat e ardhshme të avionëve me emetim të ulët dhe miqësor ndaj mjedisit që zvogëlojnë ajrin, si dhe ndotjen e zhurmës. Deri më tani, vetëm motorët me djegie ishin të rregulluar për aeroplanët e vegjël.

Pipistrel Velis Electro i përket kategorisë së avionëve sportivë të lehtë. Sipas prodhuesit, koha maksimale e fluturimit është 50 minuta, plus një rezervë dhjetë minutëshe. /Albinfo.ch