Bota

Banka Qendrore Evropiane hedh në treg 60 miliardë €

Banka Qendrore Evropiane të hënën, më 9 mars, fillon programin nxitës për blerjen e bonove të Thesarit në vlerë prej 60 miliardë € në muaj

Lajmin e ka konfirmuar presidenti i Bankës Qendrore Evropiane, Mario Draghi, i cili tha se Banka Qendrore Evropiane ka arritur rritjen e saj të parashikuar në eurozonë këtë vit për 1,5 për qind, nga 1 për qind.

Në mbledhjen e Bankës Qendrore Evropiane është vendosur të mbahet norma bazë e interesit në 0,05 për qind.

Qëllimi i programit për blerjen e bonove shtetërore dhe private, i cili do të zgjasë deri në shtator 2016, është për të inkurajuar ekonominë në eurozonë.

BQE në janar vendosi për këtë program të ashtuquajtur “pajtimi kuantitativ”, duke ndjekur Zyrën Amerikane të Rezervave Federale dhe Bankën e Anglisë dhe atë të Japonisë.

Blerja e bonove mes 2008 dhe 2014 ka mundësuar rimëkëmbje të fortë të ekonomisë amerikane.