Lajme

Zviceranët shpenzojnë më pak kohë duke parë televizor

Konsumi i televizionit në Zvicër vazhdon të bjerë, por ka dallime të konsiderueshme rajonale.

Vitin e kaluar, njerëzit mesatarisht kaluan dy orë çdo ditë duke parë televizor, sipas shifrave të fundit të publikuara nga Zyra Federale për Statistikat.

Rënia është më e dukshme në mesin e grupit të nën 29-vjeçarëve në pjesën gjermanofolëse të vendit. Konsumi ra nga më shumë se 60 minuta mesatarisht, pesë vjet më parë në 46 minuta në vitin 2018.

Në rajonin francez, rënia ishte më pak e theksuar, mesatarisht gjashtë minuta.

Megjithatë, në rajonin italianfolës, ai u rrit në më shumë se 80 minuta në ditë, nga 64 minuta gjatë pesë vjetëve të fundit.

Dallimet rajonale gjithashtu përcaktojnë konsumin televiziv të atyre mbi 60 vjeç. Statistikat tregojnë një interval prej 3.15 orë deri në gati katër orë midis grupeve të ndryshme gjuhësore.

Njerëzit në të tri rajonet gjuhësore shikojnë kryesisht kanale nga vendet fqinje, sipas zyrtarëve.

Programet e korporatës publike zvicerane (kompania mëmë e swissinfo.ch) në katër gjuhët kombëtare – gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe romake – kapën aksionet e audiencës duke filluar nga 29% në 32% vitin e kaluar, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.