Jeta në Zvicër

Bariu zviceran do t’ua kthejë brirët lopëve

Bariu i bjeshkëve dhe ish kandidati i Këshillit Kombëtar të të Gjelbërve e tejkaloi pengesën prej 100,000 nënshkrimeve me gati një të pestën dhe iniciativën e dorëzoi në mars 2016. Më 25 nëntor 2018 ajo do të vihet në votim

Më 25 nëntor, Zvicra do të vendosë për iniciativën e fermerit të lashtë malor, Armin Capaul. Ai do t’ua kthejë brirët lopëve. Në një intervistë për “Blick”, Capaul ka rrëfyer për iniciativëne tij me të cilën ai do t`ua kthejë dinjitetin lopëve dhe që në Zvicër të ketë më tepër lopë dhe dhi me brirë, shkruan “Blick”, përcjell Albinfo.ch.

Meqenëse mbajtja e kafshëve me brirë merr më shumë hapësirë ​​dhe është më e shtrenjtë, fermerët duhet të mbështeten me një kontribut shtesë. Iniciativa e birëve të lopëve është inicuar në shtator 2014, nga IG Hornkuh me Armin Capaul (66). Bariu i bjeshkëve dhe ish kandidati i Këshillit Kombëtar të të Gjelbërve e tejkaloi pengesën prej 100,000 nënshkrimeve me gati një të pestën dhe iniciativën e dorëzoi në mars 2016. Më 25 nëntor 2018 ajo do të vihet në votim.

Më tej, ai ka rrëfyer mënyrën e heqjes së brirëve tek lopët, ndërsa aktualisht tre të katërtat e lopëve zvicerane nuk kanë brirë. Arsyeja: Kafshët kanë nevojë për më pak hapësirë ​​në ahur dhe rreziku i lëndimit zvogëlohet. Megjithatë, për shkak se fermerët gjithnjë e më shumë i mbajnë kafshët në hapësira, përqindja e lopëve pa brirë, gjatë 20 viteve të fundit ka rënë.

Sipas iniciatorëve, kontributet shtesë për fermerët do të ishin 15 milionë franga në vit. Sa për krahasim, buxheti i përgjithshëm bujqësor është më shumë se tre miliardë franga në vit. Iniciativën ata e argumentojnë me dinjitetin e kafshëve: lopët kanë nevojë për brirët e tyre për komunikim, informon më tej Albinfo.ch.

Përveç kësaj, brirët furnizohen me gjak dhe kalon nëpër nervat, prandaj shmangia e shenjave shkakton dhimbje të qëndrueshme tek kafshët.

Iniciativën e mbështesin partitë përfaqësuese në Parlament, SP dhe EVP, si dhe organizata të ndryshme të mbrojtjes së natyrës. Për shembull, Pro Natura, Greenpeace ose Bio Suisse. Mirëqenia e kafshëve zvicerane dhe organizatat e tjera të mbrojtjes së kafshëve janë gjithashtu në favor të nismës Hornkuh. Edhe shoqata e fermerëve ka vendosur të votojë, transmeton Albinfo.ch.

Këshilli Federal dhe Parlamenti zviceran e refuzojnë iniciativën, sepse më shumë e dëmton mirëqenien e kafshëve.