Jeta në Zvicër

Basel paguan sigurinë e armatosur për të mbrojtur institucionet hebraike

Kantoni zviceran i Basel-Stadt do të marrë kostot e punësimit të personelit të sigurisë për të mbrojtur institucionet e tij hebraike.

Masa do të shohë kantonin që paguan rreth 746,000 franga zvicerane (668,000 euro) në vit ndaj sigurisë për ato institucione.

Kjo do të lejojë që komunitetet hebraike në kanton të “ulin ndjeshëm” kostot e tyre të sigurisë, sipas autoriteteve kantonale. Këto shpenzime për bashkësinë hebraike vetëm vlerësohen 460,000 franga në vit.

Vendimi i kantonit vjen në kontekstin e një numri në rritje të sulmeve terroriste mbi objektivat hebre jashtë shtetit dhe një shtytje për më shumë koordinim midis agjencive të sigurisë zvicerane për të mbrojtur minoritetet nën kërcënim, sipas një deklarate nga komisioni i sigurisë i Basel-Stadt.

Plani do të përfshijë vendosjen e tetë të ashtuquajturve “asistentë të sigurisë me detyra të veçanta” për të mbrojtur institucionet hebraike.

Forca e policisë kantonale aktualisht ka rreth 20 prej këtyre ndihmësve të armatosur të sigurisë të cilët ofrojnë shërbime si transferime të të burgosurve, por tani do të shtojnë tetë të tjerë, raporton e përditshmja rajonale BaslerZeitung, përcjell Albinfo.ch.

Asistentët e rinj të sigurisë duhet të jenë në gjendje të flasin hebraisht dhe të njihen me zakonet hebraike. Trajnimi dhe rekrutimi pritet të zgjasin 12 deri në 18 muaj.

Detajet se ku do të vendosen agjentët nuk janë zbuluar për arsye sigurie.

Vendimi i Basel-Stadt për të ndihmuar në sigurimin e fondeve për institucionet hebraike vjen pas diskutimeve të gjata politike në parlamentin kanton.

Kjo është hera e parë që kantoni ka marrë përsipër koston e sigurisë për një organizatë private si IGB.

Por një zëdhënës i komisionit kantonal të sigurisë tha se situata aktuale ishte “një rast i veçantë” dhe kostoja ishte “e justifikuar”.