Lajme

Bashkatdhetaret nga Zvicra, iniciativë për “Down Syndrome Kosova”

Betinë Baleci dhe Dafina Ismaili, Lauara Sopa bashkatdhetaret të cilat jetojnë në Zvicër iniciativë për "Down Syndrome Kosova"

Është bërë e ditur se Betine Baleci dhe Dafina Ismaili kanë nisur një iniciativë për Down Syndrome Kosova. Është një OJQ, e cila qe shumë vjet ka përfaqësuar zërin e individëve me sindromën Down në mënyrë të pavarur dhe pa mbështetjen e qeverisë, shkruan albinfo.ch.

Tani DSK gjithashtu po përballet me një situatë shumë sfiduese, për shkak të pandemisë globale. Kjo situatë po rezulton në rrezikimin e ndërprerjes së shërbimeve terapeutike për fëmijet me sindromën Down.

Gatishmëria për ofrimin e ndihmave të pakursyeshme si dhe nevoja për t’i mbajtur këta fëmijë larg emergjencës ka shtyrë përgatitjen e një fushate për mbledhjen e fondeve.

Në vijim do të gjeni një video, në të cilën Sebahate Hajdini-Beqiri, drejtoreshë e DSK-së, shpjegon situatën nga perspektiva e DSK-së.

https://www.youtube.com/watch?v=jRjg4uVxaxA&t=23s

Në bashkëpunim me Swiss Barakah Charity mund të gjeni edhe lidhjen për në uebfaqen, ku mund të dhurojnë donatorët.

http://bit.ly/downsyndrom_ks

Nga ana tjetër, Shoqata Down Syndrome Kosova falënderonë Betinë Baleci, Dafina Ismaili, Lauara Sopa, bashkatdhetaret të cilat jetojnë në Zvicër për iniciativën dhe organizatën Swiss Barakah Cherity për mbështetje të kësaj iniciative, e cila ka për qëllim mbledhjen e fondeve për shërbimet terapeutike.

Ftojmë të gjithë qytetarët nga Kosova, diaspora, bizneset të kontribuojnë duke donuar përmes linkut: https://barakah.ch/projekte/downsyndrom

Qëllimi kryesor është që Sindroma Daun Kosova (DSK) të arrijë siguri financiare me donacionet dhe të jetë në gjendje të ofrojë terapi për deri në 200 individë me Sindromën Daun në Prishtinë dhe tre vendet e tjera në baza afatgjata. Kjo pasiguri financiare dhe gjithashtu ky rrezik i madh për Sindromën Daun Kosova lindi për shkak të pandemisë globale Covid-19. Gjithashtu, Down Syndrome Kosova nuk merr ndihmë shtetërore dhe as subvencione nga shteti i Kosovës. Kjo mungesë e mbështetjes çon në faktin se individët me sindroma Down në Kosovë gjithnjë e më shumë janë të margjinalizuar dhe nuk marrin asnjë lidhje me shoqërinë kosovare.

Sa nevojitet financiarisht për të siguruar mbijetesën e Sindromës Daun në Kosovë? Për 6 muaj ka kosto prej 52,000 Euro për tu mbuluar. Kjo përfshin katër vendet e Sindromës Daun Kosova, shpenzimet për komuna dhe shpenzimet për aktivitetet.

Historiku

Shoqata e sindromës Daun, Kosova është një organizatë joqeveritare me statusin e një shoqate, e cila u krijua në Mars 2007. Shoqata u themelua nga prindërit e personave me sindromën Daun. Misioni i shoqatës është të rrisë dinjitetin e njerëzve me Sindromën Daun dhe familjeve të tyre duke avokuar dhe lobuar për të drejtat dhe respektimin e këtyre të drejtave për të përmirësuar cilësinë e jetës dhe integrimin e plotë të personave me Sindromën Daun në shoqëri.

Misioni: Të promovojë, respektojë dhe mbrojë të drejtat e personave me sindromën Daun në Kosovë dhe familjeve të tyre.

Vizioni: Të promovojmë mundësi të barabarta në shoqëri, e cila respekton plotësisht të drejtat e njeriut, diversitetin njerëzor dhe identitetin e lindur të secilit person me sindromën Daun, duke kontribuar në përmirësimin e standardeve të jetesës dhe zhvillimin e njerëzve me Sindromën Daun në përgjithësi dhe fuqizimin e prindërit / anëtarët e familjes së tyre.

Bashkëpunimet: DSK është anëtare e Shoqatës Evropiane të Sindromës Daun (EDSA) dhe Down Syndrome International, DSI.

Në Kosovë, DSK punon së bashku me disa nga klinikat që veprojnë në vend. Deri më tani, DSK ka arritur bashkëpunim për sistemin e kujdesit shëndetësor. /Albinfo.ch