Lajme

Bazat ushtarake amerikane në Evropë rrisin nivelin e sigurisë

Baza ushtarake amerikane në Evropë u vendosën në gjendje të lartë alarmi javën e kaluar, pas marrjes së informacioneve se aktorët e mbështetur nga Rusia po planifikonin sulme sabotimi kundër personelit dhe objekteve ushtarake amerikane. Inteligjenca sugjeronte se Rusia kishte përfshirë bazat dhe personelin ushtarak amerikan si objektiva për sulme, të ngjashme me komplotet e fundit në Evropë.

Në prill, dy shtetas gjermano-rusë u arrestuan për komplotim të sulmeve me bombë dhe zjarrvënie në objektiva, përfshirë bazat ushtarake amerikane. Kjo inteligjencë, e marrë brenda dy javëve të fundit, u konsiderua alarmante mjaftueshëm për të zbatuar protokolle shtesë sigurie dhe për të ngritur nivelin e mbrojtjes në disa baza ushtarake amerikane në Evropë, transmeton euronews, përcjell albinfo.ch.

Një zyrtar i lartë i NATO-s tha se aleanca kishte rritur ndjeshëm ndarjen e inteligjencës rreth “aktiviteteve të fshehta të sabotazhit të Rusisë” në Evropë, të cilat janë bërë gjithnjë e më të guximshme dhe agresive. Komanda Evropiane e SHBA-së nuk komentoi drejtpërdrejt për shkakun e ndryshimit të mbrojtjes, por një zëdhënës tha se vigjilenca ishte rritur për shkak të një kombinimi faktorësh që ndikojnë sigurinë e forcave amerikane në Evropë.

Në muajt e fundit, kërcënimet e sabotazhit të mbështetur nga Rusia janë bërë më akute, me një seri sulmesh zjarrvënie dhe komplotesh bombash në qytete të ndryshme evropiane, përfshirë Riga, Londër, Varshavë, Pragë dhe Paris, të cilat zyrtarët e sigurisë evropiane i kanë lidhur me Rusinë.