Lajme

BE dënon TikTok-un me 368 milionë dollarë gjobë, kjo është arsyeja

Mësohet se rregullatori kryesor i Bashkimit Evropian ka goditur TikTok-un me një gjobë prej 345 milionë euro (368 milionë dollarë) për shkeljen e ligjeve mbi përpunimin e të dhënave personale të fëmijëve, hera e parë që aplikacioni popullor për ndarjen e videove dënohet për shkeljen e rregullave strikte të privatësisë së të dhënave të Evropës, përcjell albinfo.ch.

Thuhet se platforma e videove të shkurtra në pronësi kineze, e cila është rritur me shpejtësi mes adoleshentëve në mbarë botën vitet e fundit, ka shkelur një sërë ligjesh të privatësisë së BE-së midis 31 korrikut 2020 dhe 31 dhjetorit 2020, tha Komisioneri i Irlandës për Mbrojtjen e të Dhënave (DPC) në një deklaratë të premten.

Është hera e parë që TikTok në pronësi të ByteDance është qortuar nga DPC, rregullatori kryesor i privatësisë për kompanitë e Big Tech, selitë evropiane të të cilave janë kryesisht në Dublin.

Hetimi i DPC zbuloi se procesi i regjistrimit për përdoruesit adoleshentë rezultoi në cilësime që i bënin llogaritë e tyre publike si parazgjedhje, duke lejuar këdo që të shikonte dhe komentonte videot e tyre.

Këto cilësime të paracaktuara përbënin gjithashtu një rrezik për fëmijët nën 13 vjeç që fituan akses në platformë, edhe pse nuk lejoheshin.

Një zëdhënës i TikTok-ut tha se nuk ishte dakord me vendimin, veçanërisht me madhësinë e gjobës dhe se shumica e kritikave nuk janë më të rëndësishme si rezultat i masave që ai prezantoi përpara se të fillonte hetimi i DPC në shtator 2021.

“Shumica e kritikave të vendimit nuk janë më të rëndësishme si rezultat i masave që kemi prezantuar në fillim të vitit 2021 – disa muaj para fillimit të hetimit”, shkroi në një postim në blog kreu i privatësisë së TikTok-ut për Evropën, Elaine Fox.

TikTok shtoi kontrolle më të ashpra prindërore në çiftimin e familjes në nëntor 2020 dhe ndryshoi cilësimin e paracaktuar për të gjithë përdoruesit e regjistruar nën moshën 16 vjeç në “privat” në janar 2021.

TikTok tha të premten se planifikon të përditësojë më tej materialet e tij të privatësisë për të bërë më të qarta dallimet midis llogarive publike dhe private dhe se një llogari private do të zgjidhet paraprakisht për përdoruesit e rinj të moshës 16 ose 17 vjeç kur të regjistrohen për aplikacionin nga fundi i këtij muaji.

DPC i dha TikTok-ut tre muaj për të sjellë në përputhje të gjithë përpunimin e tij kur u konstatuan shkelje.

Rregullatori është ende duke kryer një hetim të dytë nëse TikTok ishte në përputhje me Rregulloren e Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave të BE-së kur transferoi informacionin personal të përdoruesve në Kinë, ku ndodhet pronari i tij, ByteDance.

TikTok është përballur me akuza se paraqet një rrezik sigurie për shkak të frikës se informacionet e ndjeshme të përdoruesve mund të përfundojnë në Kinë. Ajo ka nisur një projekt për lokalizimin e të dhënave evropiane të përdoruesve për të adresuar këto shqetësime: hapjen e një qendre të dhënash në Dublin këtë muaj, e cila do të jetë e para nga tre në kontinent.

Instagram, WhatsApp dhe pronari i tyre Meta janë ndër gjigantët e tjerë të teknologjisë që janë goditur me gjoba të mëdha nga rregullatori irlandez gjatë vitit të kaluar.