Lajme

BE-ja premton transparencë të pagave mes gjinive

Në Evropë, gratë fitojnë mesatarisht 13% më pak se burrat. Por si mund të trajtohet kjo pabarazi nëse punëtorët femra nuk e dinë se sa kolegët e tyre meshkuj mund të bëjnë të njëjtën punë?, shkruan gazeta ”Corriere della serra”.

Pikërisht për këtë arsye direktiva e BE-së 2023/970 për barazinë e pagesa ndërmjet burrave dhe grave parashikon ndalimin e fshehtësisë së pagave.

Prandaj, punëtorët do të mund të dinë pagat e kolegëve që kryejnë të njëjtat detyra si ata.

Direktiva evropiane përcakton se punëtorët dhe përfaqësuesit e tyre kanë të drejtë të marrin informacion të qartë dhe gjithëpërfshirës mbi nivelet individuale dhe mesatare të pagave, të ndara sipas gjinisë.

Për më tepër, nuk duhet të ketë klauzola kontraktuale që i pengojnë punëtorët të zbulojnë informacione për shpërblimin e tyre ose të kërkojnë informacion në lidhje me të ose shpërblimin e kategorive të tjera të punëtorëve.