Lajme

Berlini me ofertë financiare për Londrën

Ministri gjerman i Financave, Christian Lindner i ka ofruar Mbretërisë së Bashkuar një marrëdhënie më të ngushtë ekonomike me BE-në.

“Nëse doni të intensifikoni marrëdhëniet tuaja tregtare me BE – na telefononi!”, i tha Lindner BBC-së duke iu drejtuar qeverisë britanike, në kuadër të takimit vjetor të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Bankës Botërore në qytetin maroken të Marrakeshit.

Ai tha se Londra kishte një “ftesë të qëndrueshme” për bisedime me BE-në se si të reduktohen barrierat tregtare.

“Ne e vlerësojmë vërtet Mbretërinë e Bashkuar dhe vlerat e saj, popullin e saj… dhe do ta vlerësoja vërtet, shumë nëse mund të intensifikojmë marrëdhëniet tregtare përsëri”, i tha BBC-së udhëheqësi i partnerit të vogël të koalicionit të Gjermanisë, pro biznesit, Demokratët e Lirë (FDP).

BM u largua nga BE në fund të janarit 2020 dhe gjithashtu ishte larguar nga bashkimi doganor i BE-së dhe tregu i vetëm që nga janari 2021.

Pavarësisht një marrëveshjeje të gjerë tregtare, bizneset në të dyja anët e La Manshit janë ankuar që atëherë për një rritje të madhe të burokracisë, e cila, për shembull, e bën më të vështirë vendosjen e fuqisë punëtore.

Tani ka tarifa edhe në disa industri.

Si rezultat, Britania ka rënë nga 10 vendet e para të partnerëve të tregtisë së jashtme të Gjermanisë.

“Në jetën e përditshme të korporatave gjermane, ka pengesa të reja që nga Brexit… Unë nuk mendoj se Mbretëria e Bashkuar po përfiton nga Brexit”, tha ai.