AUTOTECH

«Bicar», biçikleta elektrike me tri rrota vjen nga Zvicra

A do të jetë shpikja e dytë më e madhe zvicerane pas thikës multifunksionale? Bëhet fjalë për biçikletë qyteti që nuk e ngarkon qytetin me emisione të dëmshme shtesë, mund të mos ketë një ndikim kaq global, por me siguri do të tërheqë vëmendjen që automobilat elektrikë janë tashmë “bashkëkohorë”, shkruan albinfo.ch.

Biçikleta e quajtur «Bicar», u prezantua në Cyrih në vitin 2015. Ndërkohë, Share your Bicar AG u themelua si një spiniff në Fakultetin e Shkencave të Aplikuara në Cyrih. Një investitor vendës do të ketë nderin ta sjellë biçikletën në prodhimin serik. E ardhmja e «Bicar» është e siguruar edhe nëpërmjet dy projekteve zhvillimore të BE-së dhe pjesëmarrjes së dy kompanive të tjera partnere.

Emri «Bicar» thotë se kjo është një kombinim i një biçiklete dhe një automobili. Automjeti i lehtë për një person është kompakt dhe është i dizajnuar për transport nga qyteti, si një mjet për përdorim të përbashkët. Të paktën 8 “bikerë” mund të parkohen në vendin e parkimit standard të një automjeti. Në fund të zhvillimit, një dizajner industrial nga Shkolla e Inxhinierisë së Cyrihut dhe gjashtë inxhinierë të tjerë po punojnë që automjeti të përmbushë standardet e homologimit të BE-së.

Plani është të fillojë të përdoret nëpër qytete që në fillim të këtij viti. Themeluesi i spinofoneve, Adrian Buri dhe Hans-Jörg Denig, janë duke negociuar me disa qytete anembanë Evropës. Koncepti i «Bicar» duhet të jetë i interesuar për administratat e qytetit, duke kërkuar një zgjidhje të lëvizshmërisë që nuk e ngarkon mjedisin dhe nuk merr hapësirë nëpër qytete.

“Bicar” ka një teknikë interesante. Shpejtësia kufizohet në 45 km/h. Mbulesa gjysmë e mbyllur rreth shoferit mbron nga ndikimet e motit, kështu që koncepti mund të aplikohet gjatë gjithë vitit.