Lajme

Bien çmimet e banesave në Gjermani

Në tremujorin e fundit të vitit 2022 çmimet e banesave në Gjermani kanë rënë duke sinjalizuar kështu edhe fundin e bumit. Zyra Federale e Statistikave të Gjermanisë (StBA) të premten njoftoi se kostot e strehimit në vend panë rënien e tyre më të madhe në tremujorin e fundit të 2022, raporton DW, përcjellë albinfo.ch.

Arsyet e përmendura për kthesën befasuese ishin rritja e inflacionit si dhe rritja e normave të interesit të ndërmarra nga bankat për ta luftuar atë. Ekspertët thonë se ata presin që trendi të vazhdojë edhe në vitin 2023. Njoftimi u shoqërua me të dhëna që tregojnë se si banesat ashtu edhe apartamentet në qytete dhe zona rurale ranë mesatarisht me 3.6%. Rënia e fundit e krahasueshme u regjistrua në tremujorin e parë të vitit 2007, kur ato ranë me 3.8%, shkruan DW, përcjellë albinfo.ch.

Deri në rënien e tremujorit të katërt 2022, çmimet e banesave në Gjermani ishin në rritje që nga viti 2010. Në një deklaratë, StBA tha se rënia e çmimeve mund të gjurmohet në një rënie korresponduese të kërkesës si rezultat i rritjes së kostove financiare dhe inflacionit të vazhdueshëm. Në përgjithësi, çmimet për shtëpitë e një familjeje dhe duplekset në qytete ranë 5.9% krahasuar me TM4 2021. Çmimet për apartamentet ranë mesatarisht 1%. Çmimet për banesat në zonat rurale ranë me 5.5%, shkruan DW, përcjellë albinfo.ch.

Çmimet në shtatë qytetet më të populluara të Gjermanisë – Berlin, Hamburg, Mynih, Këln, Frankfurt, Shtutgart dhe Dyseldorf – ranë gjithashtu për shtëpi (2.9%) dhe apartamente (1.6%). Sipas Bundesbank të Gjermanisë, çmimet e banesave në qytete në fund të vitit 2022 u mbivlerësuan me 20-45%. Prandaj, pavarësisht “zhvillimit të shëndetshëm” të shpallur të premten, ekspertët thonë se ka pak rrezik për një përplasje, shkruan DW, përcjellë albinfo.ch.

Në dritën e mungesës së banesave të përballueshme dhe një fluksi të madh emigrantësh – së fundmi refugjatë nga Ukraina – Qeveria Federale Gjermane kishte shpallur më parë qëllimin e ndërtimit të 400,000 apartamenteve të reja në vit. Megjithatë, ky synim ka mbetur i pakapshëm, me Shoqatën Gjermane të Ndërtuesve (ZDB) që vlerëson se vetëm 245,000 njësi do të përfundojnë këtë vit, raporton DW përcjellë albinfo.ch.