Lajme

“Boom” blerje nga shtëpia, posta zvicerane punon edhe jashtë orarit

Me mbylljen e të gjitha bizneseve dhe dyqaneve jothelbësore në vend, shërbimi postar ka parë që ngarkesa e tij të rritet në mënyrë dramatike, ndërsa banorët e shtëpisë porositin online

“Dy javë më parë, ne kemi vërejtur një rritje prej rreth 15% në krahasim me vëllimet normale”, tha shefi i postës zvicerane, Roberto Cirillo, në një intervistë me grupin CH-Media. Që atëherë, shtoi ai, vëllimet kanë qenë të krahasueshme me periudhën pak para Krishtlindjes, ndërsa të mërkurën këtë javë, numrat ishin të ngjashëm me ato të “Premten e Zezë”, përcjell albinfo.ch.

Kërkesa vjen pasi masat Covid-19 në Zvicër kanë çuar në mbylljen e të gjitha dyqaneve  “jothelbësore” dhe një rekomandim që të gjithë “të qëndrojnë në shtëpi” sa më shumë që të jetë e mundur. Blerja në internet është bërë kështu metoda e zgjedhjes për ata që kanë nevojë për produkte, përcjell tutje albinfo.ch.

Për shembull, dorëzimet e ushqimit janë rritur trefish, tha Cirillo, e cila ka bërë një tendosje të shërbimeve dhe ulur shpejtësinë e dërgesave.

Swiss Post ka filluar punën të shtunave – diçka që ata zakonisht bëjnë vetëm gjatë periudhës së Krishtlindjes – dhe javën e kaluar mori leje nga qeveria për të filluar shpërndarjen e paketave ushqimore të dielave.

Sidoqoftë, thotë Cirillo, masat për distancimin shoqëror të paraqitura në të gjithë vendin gjithashtu kanë nënkuptuar që numri i të punësuarve në qendrat e klasifikimit, si dhe kushtet në të cilat ata punojnë, gjithashtu kanë qenë të kufizuar.

Komoditetet në shtëpi

Ushqimi dhe mallrat themelore nuk janë gjërat e vetme në kërkesë: Cirillo thotë se paketat e tepërta si biçikleta, divanet dhe mobiljet, gjithashtu kanë qenë në mënyrë disproporcionale në kërkesë.

Për shkak të vështirësive në përgatitjen e produkteve të tilla në kushtet aktuale, shërbimet postare po prezantojnë një kufi madhësie që nga e hëna e ardhshme: dimensionet maksimale do të kapen në 150 x 80 x 60 cm. Pesha maksimale do të mbetet ashtu siç është, në 30 kg.