Lajme

Bujqësia ka rëndësi të madhe për Zvicrën, Qeveria ndan afro 14 miliardë franga

Para pak ditësh, Këshilli Federal ka vendosur të kufizojë shkurtimet e planifikuara për sektorin për periudhën katërvjeçare 2026-2029 në 230 milionë, pas protestave të partive dhe kantoneve të ndryshme. Mesazhi shkon në Parlament, përcjell albinfo.ch.

Bujqësia do të marrë 13.8 miliardë franga për periudhën 2026-2029, një ulje prej 230 milionë frangash në krahasim me periudhën aktuale. Këshilli Federal i dërgoi mesazhin e tij Parlamentit të mërkurën, duke kufizuar shkurtimet e planifikuara fillimisht.

Shuma totale është 1.6% më e ulët se në periudhën 2022-2025. Kjo diferencë shpjegohet me reduktimet e planifikuara nga Këshilli Federal si pjesë e buxhetit të vitit 2025, për rrjedhojë edhe Bujqësia do të marrë pjesë në masat e kontrollit të kostos, me qëllim uljen e buxhetit të zakonshëm dhe përputhshmërinë me frenimin e borxhit, shkruan qeveria në një shtyp. lirim.

Fillimisht Këshilli Federal kishte parashikuar shkurtime prej 347 milionë. Ai e rishikoi planin e tij pas një konsultimi pas protestave nga disa parti dhe kantone.

Duhet thënë se me këtë mesazh qeveria dëshiron të ofrojë mbështetje më të madhe për përshtatjen e nevojshme të prodhimit bujqësor ndaj pasojave të ndryshimeve klimatike. Shumica e mjeteve të ndara do të vazhdojnë të ndahen për pagesat direkte.