Lajme

Bundestagu miraton ligjin e diskutueshëm për ngrohjen

Bundestagu miratoi të ashtuquajturin Akt të Energjisë së Ndërtimit, i cili synon të japë një kontribut të rëndësishëm për mbrojtjen më të madhe të klimës në Gjermani, pas disa muajsh mosmarrëveshjeje.

Në Bundestag në Berlin, 399 anëtarë votuan për ligjin e ri të ngrohjes, 275 ishin kundër dhe pesë deputetë abstenuan. Kësaj i parapriu një debat i nxehtë, në të cilin partitë qeverisëse SPD, të Gjelbrit dhe FDP sinjalizuan miratimin, ndërsa të gjitha partitë opozitare donin të votonin kundër, raporton DW, përcjell albinfo.ch.

Ligji i ri synon të sigurojë gradualisht më shumë mbrojtje klimatike në sektorin e ndërtimit dhe synon ta bëjë ngrohjen në Gjermani më miqësore me klimën, duke zëvendësuar sistemet e ngrohjes me naftë dhe gaz.

Ligji duhet të kalojë në Këshillin Federal në fund të shtatorit.
Sipas ligjit të ri, çdo sistem ngrohjeje i ri i instaluar duhet të funksionojë mbi bazën e 65 për qind të energjisë së rinovueshme. Ai është planifikuar të hyjë në fuqi në fillim të vitit 2024 – por fillimisht do të zbatohet vetëm për zonat e reja të zhvillimit. Për ndërtesat ekzistuese, planifikimi i ngrohjes komunale duhet të jetë shtylla, e cila duhet të vijë gradualisht.

Akti i Energjisë së Ndërtesave, i referuar shpesh si Akti i Ngrohjes, në fakt ishte menduar të miratohej në fillim të korrikut, para fillimit të pushimit veror, pasi koalicioni qeveritar kishte rënë dakord për ndryshime thelbësore pas një mosmarrëveshjeje të gjatë.

Por Gjykata Kushtetuese Federale e ndaloi adoptimin para pushimeve verore. Gjykata kishte shprehur dyshime nëse të drejtat e deputetëve mbroheshin mjaftueshëm. Deputeti i CDU-së, Thomas Heilmann, kishte paraqitur një kërkesë për një urdhër të përkohshëm për shkak të orarit të ngjeshur në procesin legjislativ.